Зареждане

Биоритмите

Биоритмите
Публикувано на: Юни 28, 2008 в 09:47 ч

 

Какво представлява биоритъмът? И оказва ли влияние върху живота ни?! Някои гo третират като прогноза за времето. Самата дума биоритъм означава ритъм на живот.

 

Нека вземем за пример природата: съществуват 4 биологични цикъла- пролет, лято, есен и зима. Това са повтарящи се процеси, които никога не спират.Ние също имаме такива цикли. Животът на всеки от нас е управляван от цикли, които започват от деня на раждането ни. Биоритмите са вродени цикли, които регулират паметта, амбицията, координацията, издръжливостта, темперамента, чувствата и много повече. Съществуват 3 основни цикъла на биоритъма. Всеки от тях има определена функция и предопределен живот. Нашият физически цикъл трае 23 дни, емоционалният 28 дни, а интелектуалният 33 дни.

В началото на последния век д-р Вилхелм Флайс забелязал еднакво повтарящи се ритми в историите на негови съвсем различни пациенти. Той наблюдавал активните и пасивните фази във физическите, емоционалните и умствените аспекти на хората. От тези наблюдения получил принципа на биоритмите: физическата, емоционалната и умствената крива, всяка със своята продължителност.

Що се отнася до науката за биоритмите, всеки от тези цикли се състои от 3 различни фази: възход, спад и критична фаза.

 

В общи линии, най –положителният, най-благоприятният цикъл е в който и да е момент от времето, когато човек е най-способен да взема решения . Например: високо емоционалното ниво означава, че човек е по-устойчив, по-способен да се справя със ситуациите и да изгражда връзки и т.н. Не може да се каже същото, когато сме в низходящата фаза на цикъла (фазата на спад), тогава човек се справя по-трудно с нещата.

 

Критичните дни (наричани още дни на преход или дни на внимание) са тези, през които цикълът се променя от плюс към минус (или обратно), т.е. те променят полярността си. Критичният период е сравнителен, където нашата система е в състояние на промени.

Дните на преход са тези, в които се чувстваме по-отпаднали и неспособни да се справяме с нещата и събитията около нас, т.е. имаме същински лоши дни. Дните на двоен преход са тогава, когато два от циклите се пресичат. Тези дни може да бъдат трудни. Ден на троен преход е този, в който се пресичат 3 от вашите цикли. Дните на троен преход са редки и се случват веднъж на 7-8 години. Или: когато “кривата” на някой от циклите е над средната, ние изпитваме нещо като рекорд в съответното поле (физическо, емоционално или умствено).

 

Физически цикъл- той има продължителност 23 дни и е доминиращ при мъжете. Управлява физическото състояние на човека.Този цикъл регулира координацията на очите, на ръцете, силата, издръжливостта, жизнеността, инициативността, скоростта на метаболизма и възстановяването от болест. Хирургическата намеса би трябвало да бъде избегната при дни на физически преход и по време на отрицателни физически цикли.

 

Емоционален цикъл- трае 28 дни и е доминиращ при жените. Този цикъл влияе на темперамента.Той регулира чувствата, доброто разположение, чувствителността, усещанията, сексуалността, фантазията, темперамента, нервите, реакциите, привързаността и съзидателността.

 

Интелектуален цикъл- 33 дни; въздейства върху интелекта и капацитета на мислене. Регулира: интелигентност, логика, умствени реакции, будност, способност за взимане на решения, памет и амбиция.

 

Планирайте нещата, когато вашият интелектуален цикъл е силен!

 

Според теорията, когато определени точки от циклите са достигнати, човек може да се наслаждава на извънредна сила или да търпи необичайна слабост. Ако това е физическото поле ние се чувстваме изключително добре и в благоразположение, а контактите ни с други хора са положителни. Ако това е умственото поле мисловните ни процеси се изострят, концентрацията е по-голяма и ние сме изпълнени с идеи и прозрения.

 

Ако кривата е под средната се намираме на ниско ниво в съответното поле. Когато всяка от линиите пресича средната, това е критична точка и ако двете линии се пресекат това е най-критичниат момент. Критичното време в във физическото поле е тогава, когато се чувстваме изтощени и е най-добре да се избягват физическите усилия.

 

Представянето на критичните дни, е много бедно. То дори е било предсказвано от онези хора, които са податливи на инциденти през тези дни. Теорията е била прилагана в миналото за предотвратяване на произшествията. Много компании са проучили биоритмите и ефекта от тях върху пилоти и спортни отбори. В същност проучванията показват, че има 30-60% риск за “произшествие” по време на критичните дни, които човек изпитва всеки месец. Тогава трябва да бъдем предпазливи. В какъвто и да е случай, според теорията дните на преход са дни, за които знаем предварително и можем да се подготвим за тях. Например, ако сме планирали някаква умствена работа, по-добре да не я извършваме в критичен за нас ден. Разбира се, за да направим нещо както трябва е добре да сме отпочинали, нахранени, с добри знания, но тези “подготовки” не биха помогнали, ако сме в критичен ден. Ако сте достатъчно издръжливи опитайте да планирате така работата си, че да сте във връх на физическия си цикъл. Разбира се трябва да се храните правилно, да поддържате форма и да сте здрави, но дали това е достатъчно?

 

Биоритмите не могат да предсказват или обясняват събития, те могат само да предлагат решения, за това какво можем да направим. Например по тях може да се изготви специална програма за тренировки. Всичко изцяло зависи от нас- вярваме или не!

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес