Зареждане

Психическо изтощение? Разходете се сред природата

Психическо изтощение? Разходете се сред природата
Публикувано на: Декември 24, 2012 в 16:11 ч
Снимка: wikimedia.org
Кратка разходка в природата може да помогне срещу зимни и пролетни депресии и изтощена психика.

Следващия път, когато ви се наложи да се разходите за да проветрите главата си от събраното напрежение, забравете за пренаселените молове или шумните улици и се насочете в близкия парк или планина. Времето прекарано сред природата подобрява паметта, фокусът, както дори и хора с клинична депресия.

Изследване в Journal of Affective Dissorders, затвърждава резултатите от проучване през 2008-ма, че разходката сред дървета на чист възух подобрява запаметтяването и фокусирането. Този път изследването е било направено с хора с клинична депресия.

След кратка разходка в планината, при участниците се отбелязва увеличаване с 16% на способността да се фокусират по-дълбоко, както и да запаметтяват повече, в сравнение с хора, които са се разхождали в градска среда.

Състоянието на настроението обаче не се е повлияло до такава степен, като самата разходка и в гората и в града, намаля негативното настроение и увеличава позитивното.

Защо обаче имаме такъв значителен ефект върху паметта и фокусирането? Докато се разхождате сред натоварена улица, вие попадате в канонада от гледи, звуци и миризми - хора, коли, сгради, реклами, храна. Всичката тази сензорна информация ангажира части от вашия мозък, които отговарят за вниманието и запомнянето.

Изследователите предполагат, че обкръжението на природата, а дори и гледането на снимки от там, както е правено в предходни изследвания, помага на мозъка да се отпусне и да възстанови умствените си капацитети.

Разходката сред природата може и да не е лек за клинична депресия, но определено може да тонизира и да подобри работата на мозъка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес