Зареждане

8 откачени спорта, които трябва да гледате

8 откачени спорта, които трябва да гледате
Публикувано на: Март 10, 2012 в 15:21 ч
Нека си го признаем - повечето спортни събития са не само скъпи, но и понякога лесно предсказуеми. Доста често си задаваме въпроса дали си заслужава някое състезание по даден спорт да се гледа на живо, вместо да стоим на удобния диван пред телевизора.

Следните спортове обаче са просто задължителни за гледане на живо. Независимо какво е, всеки ще намери нещо за себе си в тях. И нека тук да дойдат критиците и да кажат, че смесените бойни изкуства (MMA) са откачен спорт...

Гонене на кашкавал

 
Много преди Jackass да започнат да правят каскадите си по телевизията, в Англия има традиция от повече от 200 години, която включва пита кашкавал, пусната по склон и мераклии, които тичат, поне в първите секунди, след нея. Събитиетосе провежда на Копърс хил в град Глоучестър всяка пролет. Целта е да се хване кашкавала, но това е почти невъзможно, както сами ще се убедите от горния клип.

Маратон между мъж и кон

 
От древни времена витае въпроса кой е най-добър маратонец - човека или коня? Никой не е знаел отговора на този въпрос докато една вечер през 1980 г. в кръчмата на малък уелски град, двама пияници решили да направят една от най-епичните надпревари в наши дни. И до днес тя се провежда всяка година в Лануртуд, Уелс, където десетки състезатели - хора и коне, бягат през 21-километров пресечен терен.

На колоездачите също им е разрешено да участват в това надбягване, което е по-кратко от маратон, като целта е да се види кой първи ще пресече финала - копитото или човешкия крак.

През 32-годишната си история, само два пъти човек е бил победител в това състезание - през 2004-та и 2007-ма.

Шах-бокс

 
В истинска битка на познания, шах-бокса включва в себе си умения, които могат да бъдат вдъхновени от Кубрат Пулев и Веселин Топалов.

Идеята за този спорт идва от стар роман, но той става действителност и се провежда в Берлин и Лондон. Самото състезание включва редуване на рундове между бокс и шах, като трябва да съумеят да запазят царят от мат и главата от нокаут.

Ако до края на боксовите и шахматните рундове все още няма излъчен победител, тогава победа се присъжда автоматично на играча с черните фигурки.

Бузкаши

 
Този спорт е като изваден от филма "Борат" и представлява нещо като поло, само че като извадим топката и прибавим труп на животно. Целта е да се вземе трупа на телето или козела и след това да се занесе до определена зона.

Ако ви се стори брутално... е не е - животното е умъртвено преди самото състезание, а не по време на неговото провеждане.

Ако забележите, конете са обучени да хапят съперниците в надпреварата.

Световен шампионат по екстремно гладене

 
Някои го смятат за екстремен спорт, а друго за авангардно изкуство. Но факта си остава факт - екстремного гладене съществува. Независимо дали ще бъде в планината, на пресечен терен или под водата, група участници се събират на най-различни места и се опитват всячески да увеличат адреналина си, докато гладят.

Не е известно дали има победители и как се оценяват състезателите, както и дали има рекорди по него. Но това е може би нещо, което трябва да видите за да разберете.
 

Пънкин-чънкин

 
Този спорт има история още от 1986, когато се провежда световния шампионат в Делауер. Сега там се събират над 100 отбора, които по време на Вси Светии използват различни приспособления за да изстрелят тикви максимално далеч.

Има различни категории в зависимост от стила и сложността на уреда.

Северно-американски шампионат по носене на жени

 
В чест на Св. Валентин има и спортно събитие, в което сте доста слепени с половинката. Този спорт, който води началото си от Финландия, мъжете преминават през терен с препятствия, докато носят жените си. Има няколко варианта за носене на жената, но най-популярния е когато тя е с главата надолу.

Събитието набира международна популярност и стига до САЩ (учудвате ли се?), където се провежда в Мейн.

Национален фестивал по надяждане с крилца

 
Разбира се всички знаем за надяжданията с хот-дог, толкова популярни в САЩ. Но защо да се тъпчем с нещо толкова вредно и изкуствено като кренвирши?

Добра алтернатива е националния фестивал по надяждане с крилца, организиран от Международната федерация по състезателно хранане (IFOCE) в Бъфало, Ню Йорк. Миналата година Sonya Thomas взе титлата след като изяде 183 крилца. Заслужава си да си платиш за да го видиш.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес