Зареждане

Какво следва за Израел Адесаня след UFC 259?

Какво следва за Израел Адесаня след UFC 259?
Публикувано на: Март 7, 2021 в 09:21 ч
Стремежът на Израел Адесаня да стане шампион на UFC от две дивизии не се получи по начина, по който бе планиран.

Адесаня, който е шампион на UFC в средна категория, се опита да спечели втора титла в главното събитие на UFC 259 в събота вечер, когато излезе срещу шампиона в полутежка категория Ян Блахович.

Шампионът в средна категория имаше добри моменти в тази битка - шампион срещу шампион, особено в началото. Въпреки това, Блахович в крайна сметка взе битката с единодушно решение заради големия брой удари и няколко събаряния в късните рундове.

Вижте също: Ян Блахович надхитри Израел Адесаня и остана шампион

Тази неуспешна атака на полутежка категория бележи първото поражение на Адесаня като ММА боец и повдига интересни въпроси за бъдещето му.

Въпреки загубата обаче той все още има редица интересни варианти за битка пред себе си.

Ето три двубоя, които имат смисъл за шампиона в средна категория.

Робърт Уитакър

След днес изглежда почти сигурно, че Адесаня ще се завърне в средната категория, за да защити титлата си. Ако това стане, най-подходящият претендент за следващата му защита е бившият шампион на дивизията Робърт Уитакър.


Адесаня се срещна с Уитакър веднъж, като победи австралиецът с нокаут във втория рунд, взимайки титлата в средна категория през 2019 г. Уитакър обаче след това се върна в колонката с победителите с успехи над Дарън Тил и Джаред Каноние и се утвърди като претендент №1.

Уитъркър трябва да се бие с Пауло Коста на 17 април и евентуална загуба ще унищожи претенцията му за поредния шанс за титлата в средна категория. И все пак, ако победи Коста и Адесаня се върне в дивизията, това ще е най-логичната битка.

Победителят между Дарън Тил - Марвин Ветори

Ако Адесаня се върне в средната категория и Уитакър загуби от Коста на 17 април, най-вероятно е, че победителят в битка на 10 април между Дарън Тил и Варвин Ветори ще получи следващия шампионски двубой.

Англичанинът Тил е номер 4 на UFC в средна категория, докато италианецът Ветори е класиран на едно място зад него на номер 5. Въз основа на това би било справедливо да се присъди на победителя от предстоящата им битка шанс за пояса на Adesanya.


Истинската привлекателност на срещата на Тил или Ветори с Адесаня обаче е, че и двамата имат история с шампиона.

Тил, подобно на Адесаня, се смята за един от най-добрите страйкъри в ММА. Въпреки че той и шампионът се уважават и дори изглежда са създали приятелство, те също са изразили интерес да се бият, за да видят кой е по-добрият боен атлет в стойка.

Ветори, от друга страна, се е бил вече с Адесаня. Двамата се срещнаха през 2018 г. във второто участие на Адесаня в Октагона. Макар че Адесаня спечели, победата му бе на косъм със съдийско решение. Оттогава Ветори нееднократно е предполагал, че заслужава гласовете на всичките от съдиите в този мач и на висок глас е изразявал желанието си да направи реванш с шампиона.

Джон Джоунс

Насочвайки се към UFC 259, битката между Израел Адесаня и Джон Джоунс се открои като една от най-големите, които UFC може да направи през 2021 г. Битката определено загуби много от своя блясък със загубата на Адесаня от Блахович, но все пак ще бъде голяма заради нескритата вражда между двамата.


Джоунс и Адесаня не крият, че се ненавиждат и се споделят това напред и назад в интервюта и в социалните мрежи от много време.

Джоунс наскоро освободи трона в полутежка категория с амбиции да се изкачи до тежка категория и качва мускулна маса, за да постигне тази цел. Въз основа на това, битката между двамата почти сигурно ще трябва да се случи в тежка категория, тъй като Джоунс вече е твърде тежък, за да се върне до предишните си килограми.

Тази битка обаче остава най-малко вероятна, тъй като Джоунс написа след поражението на Адесаня:

"Изглежда нашият 'супер двубой' вече не е актуален. Стига повече разсейване."

С което явно потвърждава, че единствената цел пред него е битка за титлата в тежката категория.

Срещу кого искате да видите Адесаня в следващата му битка?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес