Зареждане

Бадр Хари: Защо скачате за Украйна, но мълчите за Палестина ?

Бадр Хари: Защо скачате за Украйна, но мълчите за Палестина ?
Публикувано на: Октомври 15, 2023 в 07:00 ч
Легендата Бадр Хари написа пост в социалните мрежи, с който призова за мир в раздирания от конфликт Близък изток. Във време, когато мнозина все още се колебаят да повдигнат политически натоварени теми, Хари показа смелостта да не остави тъжната ситуация между Израел и палестинците без обсъждане.

Хари подчертава мрачната реалност на обсадата на Газа, където 2 милиона палестинци в момента са хванати в капан в нечовешка ситуация. Той твърди, че не можем повече да игнорираме тази ситуация, нито можем да приемем несъзнателната заповед на израелските власти да евакуират 1 милион души от Северна Газа.

Организацията на обединените нации изрази загриженост относно опустошителните хуманитарни последици от подобно принудително движение и призова заповедта да бъде отменена. Смелостта на Хари ни напомня, че спортистите не се бият само на ринга, но могат да бъдат мощен глас и извън него, за да създадат промяна.

Ето какво написа мароканеца:

"Особено тъжно и отвратително е да гледам всички тези изображения на насилие, включващи невинни хора. Първо бих искал да изпратя моите искрени съболезнования на всички, които загубиха любим човек през тази кървава седмица. 

Обсадата на Газа днес е неприемлива ситуация. Не може да станем свидетели на затварянето на два милиона палестинци в Газа, без да се чувстваме тъжни и ядосани от ситуацията. Според ООН се очаква около 1,1 милиона души да напуснат северната част на Газа. 

ООН смята, че е невъзможно такова движение да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици и призовава заповедта да бъде отменена. Това несъзнателно решение, взето от израелските власти, само ще доведе до безпрецедентни нива на мизерия и ще тласне още повече хората в Газа в бездната, от която няма да излезе нищо добро.

Израелските власти въведоха закони, политики и практики, които имат за цел да поддържат жестока система за контрол над палестинците и ги оставиха фрагментирани географски и политически. Осъждането на цялото население никога няма да доведе до мир.

Създаването на напълно суверенна палестинска държава, която беше погребана от няколко десетилетия, днес повече от всякога е единственото решение за прекратяване на конфликта в Близкия изток. Разрешаването на този исторически конфликт и защитата на палестинския народ не трябва да бъдат по-малко важни от конфликта в Украйна. 

Защо международната общност би приела за палестинците това, което беше неприемливо за украинците ? Бомбардиране на цивилни, лишаване от основни нужди като вода, електричество или храна.

Да се надяваме, че всички трагични събития от изминалата седмица не се разглеждат като покана за ескалация на насилието, а като причина всеки ден да се борим повече за справедливост и мир. Мир, без да забравяме братския палестински народ, който се стреми единствено към достойнство, свобода, суверенитет и СПРАВЕДЛИВОСТ!", написа Хари в социалните мрежи.

Вие как си обяснявате тези двойни стандарти ?


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес