Зареждане

Близо 300 състезатели по киокушин смениха коланите си

Близо 300 състезатели по киокушин смениха коланите си
Публикувано на: Юли 10, 2010 в 16:25 ч

Около 300 бойци повишиха степените си след приключването на IV летен лагер на федерацията ни по киокушин. За седмица край Камчия близо 500 състезатели изучаваха тънкости в най-твърдия стил, под ръководството на канчо Хатсуо Рояма (IX дан), шеф на федерацията по киокушин-кан. Помагаха му китайският специалист сенсей Сун Ли (експерт по енергетика на човешкото тяло) и шихан Хирото Окадзаки.

 

В четвъртък следобед се явиха кандидатите за "кю". След труден изпит, в който комисията се постара да изцеди всички сили на състезателите, вземайки компетентно мнение.

 

 

Така 10 "кю" взеха 26 бойци, 9-то – 46, 8-мо – 38, 7-мо – 39, 6-то – 27, 5-то – 10, 4-то – 18, 3-то – 7, 2-ро – 4 и кафяв колан с черта взе 1 боец.

 

Като по чудо времето в този ден се задържа без дъжд до края на изпита, което позволи на комисията спокойно да обяви решенията си.

 

Кулминацията обаче беше в петък, когато беше тестът за черните колани. Той продължи близо три часа, като над 30 кандидати се бориха за попадане в елита на най-твърдия стил. Проверката беше действително трудна – освен традиционните техники на "кихон", "ката" и "кумите", беше включен изпит и за боравене с "бо" – дървена сопа.

 

Проверката за спаринг обаче беше по каноните на киокушин – кандидатите за 4-ти дан трябваше да проведат 40 боя, за 3-ти – 30 и т.н. Такъв изпит не е имало от години, а сенсей Николай Рачев припомни, че през 2007-а за трети дан също е играл 30 "кумите" срещу различни съперници. Така в истинска феерия се превърнаха финалните удари от теста и действително най-достойните получиха благоволението на изпитващите.

 

Скъсани се оказаха само петима, но успехът споходи 27 бойци. За тях канчо Хатсуо Рояма реши да направи компромис – обеща нов изпит в средата на октомври отново във Варна. На 16-ти в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, отново ще ни гостува шампионат на Стария континент.

 

Ето и съвсем кратко интервю след лагера и проведените изпити, с канчо Хатсуо Рояма:

 

Канчо Рояма, оценката Ви за подготовката на българските състезатели?

Като гледах как вървят боевете и подготовката за тях видях много сила в българските бойци. Считам, че не е далеч времето, в което България ще бъде сред най-популярните страни в киокушин.

 

Какви слабости ни открихте?

Киокушин е бойно изкуство, съчетаващо силата на тялото и духа. Развива ги и при вашите състезатели, като хармонията е почти налице. Само едно нещо ми направи впечатление – слаби сте в краката. Показах на всички от лагера как да се справят с този недостатък.

 

Има ли разлики от нашия киокушин и този, който се преподава в Япония?

Методиката на преподаване на киокушин е една и съща навсякъде. Това е единна система. Но има разлика между хората. Това често променя много от техниката и начините на обучение. 

 

На какво се дължи това?

Когато по-силен и едър боец реши да предаде своите знания, той ще наблегне на качества, различни от тези, интересуващи по-слабия и техничен дребосък. При всички случаи обаче в киокушин е нужно да се възпитава уважение - към по-старшите, към противниците и въобще към всички!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес