Зареждане

Неоспорим, обаче за кратко! Отнемат една от титлите на Усик

Неоспорим, обаче за кратко! Отнемат една от титлите на Усик
Публикувано на: Май 20, 2024 в 15:50 ч
На Олександър Усик ще бъде отнет един от четирите му нови пояса, след като в събота вечер в Саудитска Арабия той надви Тайсън Фюри и спечели титлата на безспорен световен шампион в тежка категория. Битката оправда очакванията си, като 37-годишният украинец беше обявен за победител след разделно решение на съдиите.

Усик се държеше добре в ранните етапи на двубоя, докато Фюри се държеше показно на ринга и правеше физиономии. Циганският крал намери своя обсег и имаше надмощие през първата половина на състезанието, преди Усик да демонстрира силата си с няколко яростни удара в хода на срещата.

В деветия рунд Усик изглеждаше на път да нокаутира Фюри, като го размаза и го разходи по ринга, а 35-годишният боксьор се клатушкаше от въже на въже. Но Фюри някак си оцеля в атаката и стигна до края.


В крайна сметка обаче Усик стана шампион с най-малката разлика, като резултатът в "Kingdom Arena" в Рияд беше 115-112 за Усик, 114-113 за Фюри и 114-113 за украинеца.

Резултатът означава, че Усик добавя пояса на WBC към колекцията си, след като вече притежаваше титлите на WBO, WBA и IBF. Но според боксовия журналист Дан Рафаел Усик ще притежава четирите пояса само за по-малко от две седмици, тъй като ще бъде принуден да освободи пояса на IBF.

Всички санкциониращи органи имат задължителен претендент, като в момента Филип Хъргович е на линия да се бие за пояса на IBF. От IBF бяха доволни, че Усик и Фюри ще се борят за титлата безспорен шампион, но след това ще предадат пояса си на победителя от състезанието между Хъргович и Даниел Дюбоа. Този двубой също ще се проведе в Kingdom Arena в Саудитска Арабия и е насрочен за събота, 1 юни.

Усик стана първият човек след Ленъкс Люис преди 25 години, който се сдобива с титлата безспорен световен шампион в тежка категория. Но според съобщенията решението победителят от събота да освободи пояса си на IBF е част от договора между Усик и Фюри.

"Сега не мисля за бокс, моля ви се", обясни емоционалният Усик след двубоя. "Лагерът ми започна през септември 2023 г., работих в продължение на девет месеца. Пропуснах Нова година, пропуснах рождения ден на сина ми, пропуснах рождения ден на другия ми син, пропуснах рождения ден на дъщеря ми, а след това и раждането на дъщеря ми. Пропуснах и семейните празници. Бях съсредоточен само върху тази битка - сега съм щастлив и искам да се върна у дома".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес