Зареждане

За и против енергийните напитки

За и против енергийните напитки
Публикувано на: Декември 11, 2008 в 14:41 ч

Енергийните напитки са неотдавнашно изобретение на човечеството, макар и техните ингредиенти отдавна да се изпозват за стимулиране на нервната система.

Енергийните напитки станаха истинско спасение за студентите по време на сесия, офис служителите, които не са успели да свършат работата си навреме, треньорите по фитнес , които се стремят да установят нов спортен рекорд, уморените шофьори и любителите на нощни клубове...с една дума за всеки , който е уморен, но иска да се чувства бодър и пълен с енергия.

Само една кутийка от напитката - и вече сте се отърсили от умората и от непреодолимото желание да заспите и готови за действия – отново и отново...


Производителите на енергийни напитки твърдят, че тяхната продукция носи само ползи и продължават да пускат все нови и нови видове напитки. Ако всичко е така прекрасно защо се промъкват поправки в закона, които целят да се забранят подобни напитки-чудо? Нека разгледаме ситуацията по-подробно.


Плюсове

Енергийните напитки отлично вдигат настроението и стимулират умствената дейност.
Всеки може да си намери енергийна напитка според потребностите. Според предназначението си, енергийните напитки условно се разделят на следните групи: едните от тях съдържат повече кофеин, другите – витамини и въглехидрати. «Кофеинизираните» напитки са подходящи за завършени, непоправими работохолици и студенти, на които им се налага да работят и учат по нощите, а «витамино-въглехидратните» - за активни хора, които предпочитат да прекарват свободното си време в спортните зали.

Енергийните напитки съдържат комплекс от витамини и глюкоза. За ползата от витамините знаят всички, макар, че вече писахме за вредата и от тяхното предозиране. Глюкозата пък бързо прониква в кръвта, участва в окислителните процеси и осигурява енергия на мускулите, мозъка и други жизнено важни органи.

Действието на чаша кафе се запазва за 1 - 2 часа, а действието на енергийната напитка - за около 3 – 4 часа. Освен това, почти всички енергийни напитки са газирани, което ускорява тяхното действие – това е третата разлика от кафето.
Благодарение на удобната опаковка енергийните напитки могат да се носят навсякъде и да се употребяват при всяка ситуация(на дансинга, в колата), което не може да сее каже за кафето или чая.


Минуси

Енергийните напитки се употребяват в строго съответствие с дозировката. Максималната доза е 2 кутийки от напитката на ден. Превишаването на дозата може да доведе до повишено кръвно налягане или повишаване на нивото на захарта в кръвта.

Енергийните напитки са официално забранени във Франция, Дания и Норвегия, където се продават само в аптеките защото са считани за лекарство. Неотдавна шведските власти започнаха разследване на 3 смъртни случая, които изглежда са предизвикани от употреба на енергийни напитки.

Съдържащите се в енергийните напитки витамини, не могат да заменят мултивитаминния комплекс.

Хората, които страдат от сърдечни заболявания, хипо- или хипертония, не трябва да употребяват енергийните напитки.

Tвърдението, че енергийната напитка дава енергия на организма е напълно голословно. Съдържанието на заветната кутийка само открива пътя към вътрешните резерви на организма, т.е. изпълнява ролята на ключ. Или с други думи, самата напитка не дава никаква енергия, а само използва нашата собствена. По този начин ние използваме собствените си енергийни ресурси, или по-просто казано – вземаме енергия на заем от ...себе си.

Само че рано или късно този дълг трябва да се върне с лихвите под вида на умора, безсъница, раздразнителност и депресия. Като всеки друг стимулатор, кофеинът от енергийната напитка води до изтощение на нервната система. Неговото действие се запазва в продължение на 3-5 часа, а след това организмът трябва да почива. Освен това кофеинът предизвиква привикване.

Енергийна напитка, която съдържа съчетание на кофеин и глюкоза, е много вредна за младия организъм.

Много от енергийните напитки съдържат голямо количество витамин В, който предизвиква учестено сърцебиене и треперене на крайниците.

Фанатиците на тема фитнес не трябва да забравят за изключителното пикочогонно действие на кофеина. Това означава, че не трябва да пиете енергийна напитка след тренировказащото в процеса на самата тренировка губим много течности.

В случай на превишаванен а необходимата доза не са изключени и странични ефекти: тахикардия, психомоторна възбуда, повишенная нервност, депресия.

Енергийните напитки съдържат таурин и глюкуронолактон. Съдържанието на таурин превишава допустимото ниво в няколко пъти, а количеството глюкуронолактон, което се съдържа в 2 кутийки от напитката, превишава дневната норма почти 500 пъти(!). Даже и на учените не е известно как тези ингредиенти действат на организма и как си взаимодействат с кофеина. Затова експертите заявяват, че безопасността при използването на такива високи дози таурин и глюкуронолактон още не е определена, което изисква провеждане на по-нататъшни изследвания, от които производителите явно нямат интерес.

Както се вижда, минусите са малко повече от плюсовете. Още повече не е изключено дори само веднъж в живота ви да възникне ситуация (надяваме се наистина да е само веднъж), когато просто не можете да минете без енергийна напитка. В такъв случай, внимателно прочетете начина на употреба на напитката за да предпазите и защитите своя единствен и незаменим организъм .

Правила на употреба на енергийните напитки
Не превишавайте дневната доза кофеин - т.е. не пийте повече от две кутийки от напитката.

След прекратяване на действието на напитката организмът се нуждае от почивка за възстановяване на силите.

Не пийте енергийни напитки след спортна тренировка – както спортът, така и енергийните напитки, повишават кръвното налягане.

Енергийните напитки са противопоказани за бременни жени, деца, подрастващи, възрастни хора, хора, страдащи от хипертония, сърдечно-съдови заболявания, глаукома, разстройства на съня, повишена възбудимост и чувствителност към кофеина.

Кофеинът се извежда от кръвта след 3 - 5 часа, при това само наполовина. Затова през това време не бива да се смесват енергийните напитки с други напитки, които съдържат кофеин (чай, кафе), - иначе може да превишите допустимата доза.

Много от напитките са висококалорични. Енергийните напитки трябва да се употребяват само преди тренирвка, а не след нея. Ако правите силови упражнения, а не се опитвате да свалите килограми, можете да пиете енергийни напитки и преди, и след тренировки.

Енергийните напитки не бива в никакъв случай да се смесват с алкохол (което често се прави от любителите на нощните клубове). Кофеинът повишава налягането, а алкохолът още повече усилва действието му. Резултатът е малкопривлекателната перспектива за хипертонична криза в най-скоро време.

По мнение на медиците, енергийните напитки са не повече от витаминни заместители на кафето, но само дето са по-опасни за здравето. Плодовите сокове и глюкозата, които се съдържата в много други продукти, оказват подобно действие. Така че – избирайте: да пиете енергийни напитки или не. А защо да не предпочетете чашка кафе с блокче от любимия си шоколад? 
 
енергийни напитки

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес