Зареждане

Трудния живот на професионалните бойци в Китай

Трудния живот на професионалните бойци в Китай
Публикувано на: Октомври 2, 2013 в 08:48 ч
Снимка: wikimedia.org
Смесените бойни изкуства (ММА) са най-бързо развиващия се спорт в света, който трупа фенове от Йоханесбург до Пекин. Боецът Wu Haotian от Китай обаче разкрива, че там условията далеч не са толкова бляскави.

Wu Haotian е нещо като ветеран в китайския ММА, като има 16 двубоя от началото на кариерата си през 2007-ма од днес. Wu идва от Монголия и се заселва в Пекин преез 2003-та с много малко пари в джоба и без грам да знае местния език.

В наши дни вече Haotian се е установил в света на китайския ММА, като в момента се подготвя за първия си двубой тази година. Той тренира двуразово всеки ден, като започва заедно с отбора си всяка сутрин с тичане на открито.

Но днешния ден е особено специален за Wu.
 
"От понеделник до петък водя много прост живот. Освен тренировките няма какво друго да правя," разказва Wu след сутрешния крос.

Групата от млади мъже и няколко жени, всички от които са членове на China Top Team, един от най-добрите отбори в Китай, се качват в два минивана, за да се върнат в общежитията на отбора - малка сграда близо до метрото. Предвождащ конвоя е известния боец Zhang Tiequan, който беше първият китайски състезател, подписал с най-голямата ММА организация в света, Ultimate Fighting Championship (UFC). През прозорците на колите, съотборниците имат ясна гледка към това, което ги чака, ако не се представят успешно на ринга.
 
 
Като човек, който преди е избирал да спи под дъжда след тренировки, вместо да дава пари за квартира, Wu изглежда доста оптимистичен.

След 10 минути каране, отборът спира близо до река Тонгуй, където пазаруват провизии. Далечните небостъргачи от центъра на Пекин са в голям контраст на мястото където живее Wu - двуетажна сграда, построена до черен път. По балконите са закачени клетки за птици, а прането виси до главния вход. Залата за тренировки е на партера, а бойците живеят в отделни стаи. Wu има точно 4 квадратни метра, в които се помещава. Едната стена в неговата стая е заета от огромен плакат на хубаво китайско момиче, а под него се въргалят протеинови кутии, както и превозното му средство - колело.
 
 
Въпреки, че бойците имат много малко лични вещи. приятелството между тях е много силно. Без съмнение всеки от тях има големи финансови трудности и физически се опитва да успее в избраната от тях кариера. Haotian не е чужд на подобна обстановка. Той е едно от осем деца в бедно монголско семейство. От малък спира да ходи на училище и започва да пасе овце за две години. По предложение на един от братята си, който видял обява за безплатни тренировки по бойни изкуства, Haotian идва в Пекин. Когато пристига той си намира работа като охранител, която му осигурява 300 юана на месец, което се равнява на около 70 лв.

Първите години на Wu в Пекин са били много тежки.
 
"Не плачех през деня, плачех само през нощта. След 2005-та плачех все по-рядко. Понякога не знаех как да се разплача. Сякаш ми бяха свършили сълзите. Дори и да бях тъжен, не се отронваше нито една сълза."

Но Wu вярва, че всичките трудности, с които се е сблъскал през годините, са му помогнали да стане по-добър човек и боец. Той е бил постоянен в тренировките си по бойни изкуства и през 2006-та решава да се запише на ММА. Той е спестил около 5000 юана за тренировки и битови сметки, като с тях наема стая в мазе за 300 юана, като почти не е ял, за да събира пари.
 
"Тренировките бяха тежки; започвахме от 9:00 сутринта в Олимпийския спортен център. Често ставах в 7:00. За да пестя пари, не се храних сутринта. Качването на автобуса също ми костваше пари; струваше ми 1 юан да стигна до там. Нямах колело по това време. Не се връщах следобеда. Понякога тичах към дома си, само за да спестя пари."

За щастие таланта на Wu му помага да постигне 11 победи от 12-те си двубоя между май 2007-ма и март 2012-та.

При последния си двубой в организацията RUFF, победителят е имал шанс да спечели около 160 000 долара. Wu обаче губи срещата си и си тръгва с малко над $1,600. По това време обаче той намира и нов дом и семейство, когато се включва в отбора на China Top Team през 2012-та. Клубът се грижи за бойците, изхранва ги и им урежда двубои.
 
 
След като той отхвърля добре платена оферта за работа като охранител, парите винаги са били проблем за Wu.
 
"Липсват ми родителите и искам да им пращам пари. Но понякога не ми остава дори стотинка. Как мога да им пратя нещо? Наистина искам да помогна на майка ми и баща ми, да се грижа за тях; но само желанието не е достатъчно. Не мога да им помогна; не мога да направя нищо за тях тук. Но ако се върна при тях, то тогава няма да имам нищо за мен."

Освен всичко това Wu планира да се ожени за приятелката си в близките 6 месеца, което също е голям разход.

Wu признава, че животът на боеца е труден и самите условия на този бизнес в Китай с тежки. След като претърпява загуби, спонсорите и предложенията му намаляват, но той е позитивно настроен към всичко, което се случва в залата и извън нея.
 
"Харесвам ММА, така че това е начин на живот. Ако не обичаш спорта, няма как да живееш този живот. Трудните моменти също могат да ти донесат радост, тъй като минаваш през неща, които обикновените хора никога не разбират."

Плановете му са да продължава да се бие в предстоящите 6-7 години. Wu няма намерение да търси някой по-лесен път от този, който му дава вълнението и адреналина, от който има нужда.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес