Зареждане

Шон Стрикланд: Боксът е много по-опасен за мозъка, отколкото ММА

Шон Стрикланд: Боксът е много по-опасен за мозъка, отколкото ММА
Публикувано на: Октомври 9, 2024 в 14:00 ч
Шон Стрикланд вярва, че боксът уврежда мозъка в много по-голяма степен, отколкото смесените бойни изкуства. 

Бившият световен шампион в средна категория на UFC се смята за експерт по темата като човек, който е нанасял и понасял много щети както в залата, така и в октагона. Неотдавна "Tarzan" се включи в социалните медии, за да предложи своята гледна точка по големия дебат за това кой от двата спорта е по-вреден в дългосрочен план. 

"Боксьорите и ММА бойците винаги спорят кой спорт нанася повече поражения на мозъка", написа Стрикланд в X."Двама аутисти се състезават кой е по-малко аутист! Но като човек, който тренира на високо ниво и в двата спорта, боксът нанася много, много, много, много, много, много повече мозъчни щети."
 
Феновете изглежда са съгласни със Стрикланд, като много от тях посочват факта, че боксьорите се насочват към главата на противника си в продължение на цели 36 минути на двубой, докато при ММА бойците често използват тежки атаки с жиу-жицу и борба по време на 15 до 25-минутни битки. 
 

Дана Уайт твърди, че шамарите в Power Slap са по-безопасни от бокса

По време на интервю по-рано тази година главният изпълнителен директор на UFC Дана Уайт се опита да изложи тезата си, че боксът е много по-опасен от последния му проект - Power Slap

"Ако погледнете бокса, тези момчета тренират и правят спаринги в продължение на месеци, преди да се бият, след което влизат и се бият в 12 рунда", каза Уайт в интервю за Time. "Тези момчета влизат и получават три удара или по-малко... Ние даваме пари за здравни изследвания. Стига да знаеш, че имаш двама здрави спортисти, които влизат да се състезават, че тази вечер им се оказва необходимата медицинска помощ и че те получават необходимата медицинска помощ след това, ти премахваш огромна част от риска". 

Интересно е, че в същото интервю Уайт разкрива, че по време на неотдавнашно изследване е открил черни петна по мозъка си, резултат от младите му години като боксьор. 

"Когато бях по-млад, се боксирах. Влязох и си направих едно от тези изследвания на мозъка. Имам черни петна по целия си мозък от това, което съм правил. Не бих върнал назад нито един удар. Нито един. Положението, в което съм тук, сега, днес, не бих върнал нито един удар, защото толкова много го обичах."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес