Зареждане

Вандерлей Силва е пред най-трудната битка: със симптомите на мозъчно увреждане

Вандерлей Силва е пред най-трудната битка: със симптомите на мозъчно увреждане
Публикувано на: Октомври 8, 2024 в 21:10 ч
Бившата звезда на UFC и Pride FC, Вандерлей Силва, разкри в декларация по време на продължаващото антитръстово дело срещу Zuffa, как се бори с вероятни симптоми на CTE (хронична травматична енцефалопатия) от времето, когато е бил в смесените бойни изкуства.

Силва, бивша суперзвезда в смесените бойни изкуства, който се е състезавал професионално от 1996 г. до последния си двубой срещу Куинтън Джаксън през 2018 г., като се е бил 51 пъти по време на дългата си кариера в професионалните смесени бойни изкуства.

Вандерлей Силва, бивш шампион в средна категория на Pride FC и победител в Grand Prix в средна категория, се състезава многократно и в UFC, като се изправя срещу Тито Ортиз за титлата в полутежка категория по време на първоначалния си престой, преди да започне втория си престой през 2007 г.

Вандерлей Силва разкрива, че се е борил с CTE симптоми след престоя си в UFC

И като част от декларацията, получена след сключването на ново споразумение за 375 000 000 долара по антитръстовото дело срещу Zuffa, Силва, наред с множество други професионални бойци, включително бившия временен шампион на UFC в тежка категория Шейн Каруин, разкри настоящите си проблеми - бразилецът разкри битки с депресия и други симптоми, свързани с CTE.

"Докато се биех за UFC, претърпях много сериозни наранявания, включително сътресения на мозъка", разкрива декларацията на Вандерлей Силва, получена от Джон Наш. "Опасявам се, че по време на кариерата си съм претърпял травматично увреждане на мозъка (ТМО) и забелязвам симптоми, характерни за ТМО и CTE, включително депресия, промени в настроението и раздразнителност. До момента не е открито лечение за CTE. Страдам от сънна апнея и имам затруднения със съня и дишането. Доколкото си спомням, имам четири операции на носа, 1 на лицето, 2 на лявото коляно, 1 на дясното коляно и 1 на лакътя."


По време на престоя си в смесените бойни изкуства 48-годишният Силва е постигнал множество забележителни победи - родният в Куритиба боец е побеждавал опоненти като Дан Хендерсън, Казуши Сакараба, Куинтън Джаксън, Юки Кондо, Рикардо Арона, Казуюки Фуджита, Майкъл Биспинг, Кунг Ле и Брайън Стан и др. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес