Зареждане

Couture vs Toney - последен шанс за слава

Couture vs Toney - последен шанс за слава
Публикувано на: Август 27, 2010 в 11:37 ч

В бойните спортове има тъмни страници, които никой не иска да чете. Бойци, които вече са залязващи звезди, но търсят последен шанс да натрупат слава и големи пари. Великият Joe Louis беше варварски пребит и нокаутиран на ринга от младия, гладен Rocky Marciano. Oscar De La Hoya беше бит до предаване от Manny Pacquiao. И най-отчетливо, Muhammad Ali стоя 30 минути и беше използван като боксов чувал от Larry Holmes. А на 28-ми август James Toney ще покаже ръцете си в MMA срещу Randy Couture.

Да предположим, че до сега сме се интересували само от MMA и не сме много запознати с този двубой. Ако ви кажа, че Randy Couture се бие този уикенд срещу човек, който няма професионални или аматьорски MMA участия, който е чист страйкър с девет месеца тренировки по граплинг, който е на 41 години и се бие с 27 килограма над категорията, заради наднормено тегло... сигурно щяхте да се смеете доста. Сигурно бихте казали, че Randy Couture ще прегази този ентусиаст.

Но поради някаква причина, когато думите "James Toney, бивш световен боксов шампион" бяха добавени към описанието, хората започнаха да се интересуват. Изникна възможността този човек, който излиза срещу Randy, да успее да отбележи нокаут. Нищо че James Toney не е във върхова форма като боксьор още от преди Randy Couture да направи MMA дебюта си. Нищо че James Toney не е истински боец в тежката категория, който няма толкова нокаутираща сила. Хората мислят, че като е световен шампион той е наравно с George Foreman, Earnie Shavers и Mike Tyson. MMA феновете, които не гледат бокс, смятат боксьорите в тежка категория за доста силни величия, докато в действителност бокса е много като MMA - не всички бойци са еднакви. James Toney е техничен. Той си служи с добре премерени удари и предпочита количеството пред силата. Той има много победи с нокаут в кариерата си, но те не са такива нокаути каквито сме свикнали да гледаме в MMA, където загубилият лежи в безсъзнание на земята. Силата на James Toney е да притиска опонентите си в последните рундове, където ги изморява, а после ги покрива с премерени удари докато не се намеси рефера. Това в MMA може да се сравни с боец, който е в маунт и нанася много удари, докато рефера не спре двубоя.

В действителност Toney през последните 5 години има статистика 4-2-1 и два несъстояли се двубоя и то срещу посредствени опоненти, а също е имал и положителни тестове за стероиди два пъти, докато Randy Couture е със статистика 5-4. Той победи Mike Van Arsdale и Mark Coleman с ключ, записа TKO над Gabriel Gonzaga и доминира над Tim Sylvia, а също и спечели със съдийско решение срещу Brandon Vera. Той загуби от Chuck Liddell два пъти по това време, беше победен от Brock Lesnar и загуби със съдийско решение от Antonio Rodrigo Noguiera. Couture има определено повече успех от неговия противник в последните пет години.

коремни мускули плочки упражнения


Всеки, който е гледал UFC от 1 до 10, знае че страйкърите губят от граплърите всеки път. James Toney не е научил нищо от деветте месеца MMA тренировки и да сметнем, че ще успее да удържи атаките по земя на Randy си е направо смехотворно. Randy Couture има добри умения в клинч и създава проблеми на много опитни MMA бойци. Brock Lesnar и Brandon Vera, които имат за основа борбата, бяха затруднени от него. Когато двубоя стигне до земята, Randy Couture става още по-добър - нека не забряваме, че той стигна до равен жиу-житцу двубой срещу световния шампион по жиу-житцу Jacare. Успее ли Couture да свали Toney на земята, въпроса остава само колко садистично е настроен Couture. Според мен той ще удря Toney на земята, докато не успее да получи пролука за лесен ключ като rear naked choke или arm triangle.

Има възможност и Toney да покаже нападателност. Couture заяви, че смята да използва удари с крака, а контра-атаката на удар с крак обикновено е балтия с дясна ръка. А Toney е добър контра-атакуващ. Проблемът е, че да се научиш как да контра-атакуваш удар с крак изисква много време и тренировки, а аз се съмнявам, че James Toney е стоял в залата достатъчно, за да бъде ритан от своите съотборници и да тренира това умения. Боксьорите обикновено мразят да ги ритат и мисля, че James Toney не е изключение.

Сега, може ли James Toney да спечели този двубой? Да. Може да нанесе чист удар на Randy Couture в брадичката и да го нокаутира. Randy е вече на 47 години. През последните няколко пъти е бил замайван сериозно, като е успявал да се добере до клинч преди да го нокаутират. Toney има около 30 секунди прозорец, в който да нокаутира Randy Couture при такива условия. Това е само предположение, но може и да се случи.

Като заключение смятам, че James Toney не е успял да си уреди хубав боксов двубой и е опитал при Dana White и UFC. Това е последния му ден за голяма печалба. И също като многото велики боксьори от миналото, той ще се изложи много лошо. А хората ще седнат след това и ще се питат защо изобщо е бил организиран такъв двубой и защо сме искали да го гледаме.

И знаете ли кое е още по тъжно? След като Randy Couture победи James Toney, ще го видим в същата ситуация като преди няколко години, където ще получи възможност за титлата. Ще му бъде дадена възможност за славен двубой преди да се пенсионира. И както двубоя на Muhammad Ali срещу Larry Holmes, ще бъде грозна гледка. Но всички ще чакаме да го гледаме и ще се надяваме да направи невъзможното, даже и да знаем какво ще се случи в края на вечерта.
 

Автор: Дж. Лоу

Превод: MMA България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес