Зареждане

Бори ли грипа кетогенната диета?

Бори ли грипа кетогенната диета?
Публикувано на: Февруари 16, 2020 в 16:03 ч
Високомазнинната нисковъглехидратна диета, като така наречения кето режим, си има мнозина почитатели, но вирусите не са сред тях. Мишки, подлагани на такава диета, е доказано, че се справят по-добре в борбата срещу грипа, за разлика от мишките, подхранвани с повече въглехидрати - това сочи проучването на Yale University, публикувано на 15-т ноември в журнала Science Immunology.

Кетогенната диета, която включва меса, риба, пилешко и зеленчуци без нишесте, активира конкретни T клетки в дробовете, които доскоро не се свързваха с борбата на имунната система с грипа, но причиняват образуване на секрет в дихателните пътища, с цел задържане на вируса.

"Това беше наистина неочаквано откритие", разказва един от авторите, Akiko Iwasaki.

Проучването е по идея на двама души - първият работи в лабораторията на Iwaasaki, а другия с един от съавторите на репорта, Visha Deep Dixit. Ryan Molony работи заедно с Iwasaki, в чиято лаборатория откриват, че активаторите на имунната система, наричани инфламазоми, могат да повлияят и негативно на човешкия организъм. Emily Goldberg от лабораторията на Dixit открива обаче, че кетогенната диета блокира образуваннето на инфламазоми.

Двамата се чудели дали диетата може да повлияе на работата на имунната система срещу патогени като грипа. Те открили, че мишките, подхранвани с такава диета и инфектирани с вируса, имали по-големи шансове да оцелеят, от мишките на обикновена високовъглехидратна диета.
 

По-конкретно, учените открили, че кетогенната диета причинява отделяне на гама делта Т клетки - клетки на имунната система, които създават секрет в белите дробове. Процес, който не се свързва до такава степен с високовъглехидратните диети.

Когато мишките били размножавани без гена за гама делта Т клетки, кетогенните диети не оказвали никакво влияние върху грипа.

"Проучването показва, че начинът, по който тялото гори мазнини, за да произвежда кетони от храната, помага и на имунната система в борбата с грипа." - разказва Dixit.

Вижте също: Какво става като се подложиш на кето диета за шест седмици

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес