Зареждане

Защо се пръцка от протеина?

Защо се пръцка от протеина?
Публикувано на: Май 4, 2021 в 07:53 ч
И ти, като всеки трениращ, искаш да дадеш на тялото си протеина, от който има нужда, за да оптимизираш функциите му и да качиш мускулна маса. Но в един момент усещаш, че тялото не прави най-правилните неща. Искаш да се храниш добре, а в същото време това, което получаваш е мощна серия от пръцкане.

Във фитнес средите тези случаи не са никак рядкост и си имат дори наименование - "протеинова пръдня". В западните форуми тя се дискутира съвсем открито и широко, като се споделят различни причини за нейното възникване както и неутрализиране.

Ако тази участ те сполети, не е нужно да намалиш протеиновия си прием. Трябва да направиш само няколко малки корекции в хранителния си режим.

Каква е причината за 'протеиновото пръцкане'?

"Често срещан слух е, че колкото повече протеин приемаш, толкова повече пръцкаш. Няма доказателство за това," споделя гастроентерологът д-р Самир Ислам от Тексас. "По-скоро видът протеин, който приемаш (като например протеин от месо или шейкове) играе голяма роля в сформирането на газове."

Повечето видове протеини, предимно животинските (яйца, говеждо, свинско, пилешко и риба) съдържат сяра, която допринася за неприятната миризма. А в протеиновите шейкове причината не винаги е протеина - обикновено в тях има голяма доза захар, която създава проблем.

"Добавената захар в протеиновите шейкове, като ксилитол, манитол и фруктоза, спомага за вкуса на шейка, но всява хаос в стомаха. Затова и дъвките, сладките и диетичните напитки понякога докарват газове, оригване и диария."

Ако си вегетарианец или веган, дори растителните източници на протеин като боб, соя и леща, могат да докарат проблеми с храносмилането заради въглехидрати наречени олигозахариди, които се разграждат от бактерии в червата.


Имайте предвид, че изпускане на малко газове е нормално и напълно здравословно, но ако се допълни от оригване, диария или редовен запек, тогава е добре да посетите доктор, тъй като може да е свързано с различни медицински проблеми.

Как да спрем 'протеиновото пърдене'?

Д-р Ислам споделя няколко стратегии, с които да държим пръцкането под контрол.
 

Сменете си протеиновия шейк

"Много протеинови шейкове съдържат млечни продукти, които създават проблеми на хора с млечна непоносимост. Начин за справяне е прием на хапче, което спомага усвояването на млякото или просто замяна на хранителната добавка, която не съдържа млечни източници в себе си.

Проблемът е, че не всеки протеин е създаден еднакво. Някои са концентрати, които са с високо съдържание на лактоза. Препоръчвам протеин изолат, защото в него има по-малко лактоза и тялото може да го храносмели по-лесно."


Може да се ориентирате и към соеви протеини. Опитайте и с протеинови добавки, които не съдържат захар или сорбитол и манитол.
 

Добави билки към диетата си

"Ментата и джинджифилът са много ефективни при проблеми със стомаха. Взимайте си по малко преди прием на протеиновия шейк и това ще успокои червата."

В противен случай поне се научете да пускате гълъбарника тихо, "по терлици".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес