Зареждане

Перфектната техника за тичане

Перфектната техника за тичане
Публикувано на: Април 25, 2014 в 11:37 ч
Снимка: pixabay.com
Правилната техника за тичане е важна, за да се избегнат травмите в коленете и глезените.

Колкото и безобидно да изглежда, тичането натоварва тези стави изключително много, затова с по-добра техника, това може да се сведе до минимум.

Механиката на тичането може да се научи най-лесно като застанете прави. Първо усъвършенствайте движението, което ръцете и краката трябва да правят, а след това просто наклонете тежестта на тялото си напред и по естествен начин ще се затичате.
 

Коленете

 
Изправете се така, че глезените ви да се изравнят с коленете и хълбоците. Сгънете дясното коляно и вдигнете кракът си право нагоре и напред, докато дясното стъпало не стигне долу-горе до нивото на коляното на левия крак.
 

Ръцете

 
Сгънете лактите си на 90 градуса. Докато вдигате десния крак, залюлейте лявата си ръка напред от таза до нивото на очите, така че тя да се движи пред тялото ви, но да не преминава средната му част.

Представете си, че вадите пистолет от кобур. Лявата ръка трябва да стигне до нивото на очите по същото време, в което и десния крак се е вдигнал в горната си точка. После повторете на другата страна.

Вижте също: 13 съвета за по-ефикасни кардио тренировки
 

Стъпалата

 
Стъпвайте точно под облата част на стъпалото.
 
"Когато тялото ви се движи напред, вие се изтъркулвате по облата част и вдигате кракът си точно когато е докоснал земята с началото на пръстите," обяснява Steve Gisselman, асистент-треньор на атлетите от университета в Северна Каролиина.

Пръстите на краката трябва да сочат напред.
 

Торсът

 
Дръжте горната част на тялото си нагоре (изпъчете се) и неутрално. Не го люлейте наляво и дясно, като контролирайте наклона си напред, дори и при изкачването на стръмни участъци.

Друг важен момент в тичането е правилното дишане, за което може да прочетете повече в статията "Дихателни упражнения за тичане".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес