Зареждане

Да станеш инвалид, а жена ти да не те остави! Историята на Абдусаламов

Да станеш инвалид, а жена ти да не те остави! Историята на Абдусаламов
Публикувано на: Февруари 26, 2023 в 14:00 ч
Всеки знае колко опасен е боксът, въпреки всички усилия за защита на състезателите.

Почти всяка година има трагедии, които отнемат живота на професионални боксьори. Максим Дадашев, Роман Симаков, Оскар Гонзалес - тези, както и много други, починаха в разцвета на силите си поради наранявания, получени на ринга.

Понякога лекарите успяват да спасяват боксьорите, въпреки тежките наранявания, но те остават инвалиди за цял живот. Такава ужасна история се случи с руският боксьор Магомед Абдусаламов.

Дагестанецът беше един от най-обещаващите руски боксьори в тежка категория, въпреки че започна да се боксира едва на 23 години, след като се премести от тайландския бокс. След като бързо прескочи етапа на аматьорския бокс, Абдусаламов се премести при професионалистите.

Там той бързо започна да се развива. За 5 години руснакът се превърна от новобранец в претендент за шампионската титла. Бяха започнали разговори за евентуален двубой между Магомед и легендата Виталий Кличко.

По онова време обаче, боксьорът с прякор Маго трябваше да победи Майк Перес в битка за сребърната титла на WBC. На 2-ри ноември 2013 година Абдусаламов и Перес се срещнаха на ринга.

И двамата спортисти имаха статут на непобедени и уверено вярваха в победата си. От първите секунди двамата започнаха да разменят тежки удари, редовно намирайки целта.

При първата почивка Абдусаламов се оплака от силни болки и попита хората от своя ъгъл дали му е счупена костта. Битката като цяло беше равностойна, но Перес имаше леко предимство в броя и качеството на ударите.

Кубинецът използва опита си от късните рундове, след като дагестанеца никога не се беше бил повече от пет рунда. Освен това Абдусаламов действаше твърде предвидимо, той смело вървеше напред, пропускайки твърде много попадения.

Във финалния рунд Перес разклати здраво руснака, който само по чудо се задържа на крака. Нищо чудно, че всички съдии дадоха победата на кубинеца с единодушно решение - 95:94, 97:92, 97:92.

Изглеждаше, че с Магомед всичко беше наред. Той загуби, но изглеждаше съвсем нормално, с изключение на външните наранявания по лицето, които са обичайни за боксьор. Абдусаламов дори успя да се усмихне!

Но скоро състоянието на руснака започна рязко да се влошава, на което лекарите на Медисън Скуеър Гардън не реагираха правилно. Оплакванията на боксьора бяха игнорирани, а междувременно роденият в Махачкала ставаше все по-зле и по-зле.

Магомед трябваше сам да стигне до болницата през задръстванията. Оказа се, че Абдусаламов е получил тежки наранявания. Мозъчните наранявания изглеждаха толкова опасни, че спортистът беше поставен в изкуствена кома.

Уви, беше твърде късно - боксьорът получи инсулт и влошаването на здравето стана бързо. Дори операцията не помогна, тогава лекарите увериха, че ако Магомед оцелее по някакво чудо, той завинаги ще бъде прикован към леглото.

Всичко това можеше да не се случи, ако боксьорът беше незабавно откаран в болница веднага след двубоя. За щастие до Абдусаламов беше съпругата му Баканай. Към момента на трагедията двойката е била заедно от 10 години, като имат три дъщери.

Според кавказките традиции Магомед и Баканай не са се избрали сами. Преди сватбата те дори не са се познавали, което не е попречило на любовта да възникне. Малката и крехка жена веднага пое всички грижи за парализирания си съпруг.

Баканай дори нямаше пари да наеме медицинска сестра, защото всичките пари отиваха за плащане на сметките.

„Не се погрижих за себе си. Забравих себе си, забравих децата си. Мислех, че ако той умре, и аз ще умра след него, защото не мога да живея без него. 

Имах такова късо съединение, защото той беше като въздух за мен. Започнах да имам здравословни проблеми. 

Лекарите казаха, че ако не се взема в ръце, тогава краката ми ще откажат и ще седна в количка до Мага.“, каза Баканай пред портала This is the Caucasus.

Успоредно с това жената трябваше да отгледа три деца и да води дълга съдебна битка срещу лекари и организации, които не обърнаха внимание на състоянието на Магомед. Те трябваше да отговорят за своята небрежност.

И Баканай е постигнала успехи на всички фронтове! Дъщерите растат красиви и здрави, а семейството успя да получи солидно обезщетение в съда. Но най-важното е, че Абдусаламов постигна напредък.

Бившият боксьор, който можеше да остане завинаги парализиран, вече дори говори, макар и не съвсем разбираемо. Наскоро Магомед успя да стои няколко секунди без чужда помощ!

41-годишният мъж продължава бавно, но сигурно да се възстановява под стриктния надзор на Баканай. Абдусаламов казва нежни думи на жена си, очаква с нетърпение целувките на дъщерите си и живее, заобиколен от максимална грижа.

Трудно е дори да си представим какво е трябвало да преживее Баканай. Жената не крие, че в първите най-трудни години е плакала всеки ден. Но тя се изправя и продължава да се грижи за мъжа си - да го къпе, да го бръсне и да вдига този грамаден мъж.

Дай Боже всеки да има такава подкрепа като в семейство Абдусаламови. Тогава можете да преминете през всички изпитания в живота. Да, Магомед никога няма да бъде същият, но ако не беше Баканай, той изобщо нямаше да има шанс.
Между другото, в допълнение към роднините, приятелите не забравят Абдусаламов. Бившият боксьор е посетен от Хабиб Нурмагомедов, Забит Магомедшарипов и други спортни звезди.

Пожелаваме здраве на Магомед. Нека този силен човек и неговите прекрасни роднини са добре. Те го заслужават. Нека всеки мъж има до себе си жена като Баканай Абдусаламова.Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес