Зареждане

15 начина да си гарантирате травма

15 начина да си гарантирате травма
Публикувано на: Февруари 8, 2018 в 18:00 ч
Каквато и да е тренировката ви, навярно рискът от травма е много по-голям от очакваното. Едно британско проучване сочи, че при тичащите рискът е между 19.4 и 79.3 процента, докато 73.5% от занимаващите се с кросфит твърдят, че са се контузвали по време на тренировка. Подобни проценти се забелязват и сред останалите трениращи с тежести.

Има някои неща, които на 100% ще ви гарантират травма. Ето 15 начина, по които можете да си гарантирате контузия.
 

Не тренирате цялото тяло


Мъжете обикновено тренират гърди, рамо и трицепс в понеделник и четвъртък, като оставят гърба, бицепсите и краката за вторник и петък. И докато тази изолация действа много добре при натрупването на маса и заздравяването на мускули, върху които е нужно да се работи, е изключително важно през една такава седмица да не се пропуска нито една мускулна група. В противен случай е възможно да се наруши баланса и биомеханиката на тялото.
 

Концентрирате се върху мускулите 'за пред огледало'


Мнозина обичат да тренират мускулите, които виждат в огледалото. Но без значение колко добри перки имате, ако гърбът ви е слаб - обречени сте. Прекалената концентрация на плешките, плочките, раменете и бицепсите, без да работите върху гърба, например, ще ви остави с нарушен баланс, което може да доведе и до контузии. Важно е да счетем също, че точно тези мускули се използват най-много в ежендевието ни - особено ако работим на бюро.

Вижте също: 18-минутната тренировка, която натоварва всеки мускул от тялото ви
 

Хвърляте се на сложни упражнения


Разбираме, че изглеждат по-готино, но някои упражнения просто са за друго ниво спортисти и ако не сте готови за тях, е възможно да се контузите доста бързо.

Обикновено е хубаво да се натрупа приличен опит преди да се практикуват каквито и да е сложни упражнения. Повечето треньори дори също не практикуват нищо по-различно от обикновените клекове и тяга.
 

Фокусирате се върху тежестите вместо върху формата


Егото често ни играе лоша шега. Когато се концентрирате върху това да вдигате все по-големи тежести и да бягате на все по-дълги разстояния, ставите може да започнат да изнемогват, гърбът да се натоварва допълнително и следователно... да се контузите.

Често се случва точно големите тежести да са виновни за неправилната форма сред трениращите. За да прогресирате, трябва да можете да си направите повторенията и все пак да имате сила.
 

Не обръщате внимание на малките болки

 

 
Като пренебрегвате малките болежки и продължавате с тренировките въпреки тях, проблемите могат да станат все по-сериозни. Тогава вече може да се наложи съвсем да преустановите тренировките, докато се възстановите.

Повечето травми не се появяват изведнъж - обикновено се развиват с времето.
 

Състезавате се


Интересно е, а понякога и полезно да се състезавате, като така също се и мотивирате, но понякога това може да ви накара да изгубите правилна преценка за нещата и да започнете да взимате напълно нездравословни решения.
 

Не се възстановявате


За да прогресирате, трябва да тренирате здраво. Но всъщност възстановяването спомага за растежа на мускулите ви. Всеки човек се нуждае от различно време за възстановяване след всяка тренировка. Ако наблъскате тежките си тренировки близо една до друга има голяма вероятност да се контузите.Вижте също: 6 супер лесни за приготвяне възстановителни напитки и храни
 

Смятате, че без болка няма растежа


Някои смятат, че ако не се сгромолясат на земята изнемощели, тренировката им не е достатъчно добра. Тази нагласа значително може да повиши риска от травма.

Не е нужно всяка тренировка да ни скършва - има си време и място за всичко, но е много по-удовлетворяващо, ако напускате залата жадни за още. Освен това, ако сте изморени физически и психически по средата на тренировката, е възможно техниката ви да се развали и така да си навлечете излишни неприятности.
 

Не загрявате


Ако се хвърляте директно на уредите, без да сте загрели преди това, не само упражненията няма да са пълноценни, но и е много вероятно да се контузите.

Преди всяка тренировка е хубаво да се прави малко кардио, да разтягате и да загрявате.

Вижте също: Колко важно е да загряваме и разпускаме?
 

Правите каквото ви се прави всеки ден


Ако влизате в залата и тепърва си наумявате какво да правите, имате проблем. Ако не следвате някаква програма, не само че прогресът ви няма да е нещо особено, но и е възможно да претоварите дадени мускули, за сметка на други.
 

Не тренирате торса

 

 
Тренирането на коремните мускули е много важно за правилната стойка на едно стабилно тяло. Слабото "ядро" може да доведе до травми в гърба, бедрата и колената.

И не, тези преси, които правите в края на всяка тренировка просто не са достатъчни. С тях може да напомпате плочките, но има и други мускули, на които трябва да се наблегне с упражнения като планковете, например.
 

Тренирате само уикенда


Някак просто не върви цяла седмица да седите на един стол и дойде ли уикендът, да се напънете и да дадете всичко от себе си в залата.

Без редовни тренировки, някои по-ангажиращи физически дейности през уикенда могат да доведат до сериозни травми.
 

Забравяте за гъвкавостта


Често мъжете наблягат основно на силата и рядко обръщат внимание на гъвкавостта. Йога, пилатес и даже плуването са изключително полезни за подобряването на гъвкавостта, която позволява правилното изпълнение на някои упражнения, което, разбира се, води и до по-добри резултати.
 

Движите се само в една права


Често мъжете се нагърбват да тренират линейно - бягане, колоездене, ходене. Всичко това само в една единствена права. И изведнъж им се налага да играят футбол или тенис - спортове, които изискват движения в различни посоки.

В подобни ситуации се появяват сериозни травми. Каквото и да спортувате, важно е да се тренират всички мускули - не се знае срещу какво предизвикателство ще се изправите някой ден.
 

Пренебрегвате стреса


Обичате да стресирате мускулите си в залата. Но психическото напрежение също може да окаже влияние на необходимото за правилното възстановяване време, например.Ако не вземете и този стрес предвид, а все пак изпълнявате обичайните си тренировки, дори и след стресова седмица, е много вероятно да си навлечете куп неприятности.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес