Зареждане

Колко важно е да загряваме и разпускаме?

Колко важно е да загряваме и разпускаме?
Публикувано на: Януари 22, 2018 в 13:06 ч
 
Мигновеното използване на уредите още с влизането в залата е сигурен начин да си докараме някоя друга травма без дори да сме си довършили тренировката. Също не е добра идея след тежка тренировка директно да се хвърляме на смутитата, ако искаме да се възстановим по-бързо и да сме готови за следващата си тренировка.

Загряването преди тренировка и разпускането след тренировка са от изключително значение, тъй като помагат на тялото да се справи със стреса, който му причиняваме в залата. Освен че предотвратяват различни травми, двете кратки занимания увеличават гъвкавостта и силата, като същевременно с това подобряват и кръвообръщението. Правилната загрявка вдига телесната температура и подготвя сухожилията и връзките са предстоящото интензивно движение. Разпускането пък след тежка тренировка или кардио позволява на тялото да върне пулса обратно в нормален режим на работа, както и да изчисти мускулите от всички остатъчни вещества.За нещастие на някои, качването на пътечката за няколко минути преди и след тренировка просто не е достатъчно. Правилната загрявка раздвижва тялото в различни посоки, подготвяйки го за движенията, които ще бъдат извършвани по време на самата тренировка, започвайки първоначално по-леко. Разпускането пък има за цел да отпусне стегнатите от тренировката части на тялото.

За една добра загрявка, можем да се качим на пътечката за няколко минути, както и да разтегнем мускулите, които се нуждаят от повече внимание, с ролка. После можем да използваме тежестта на тялото за 4-6 упражнения, с които да загреем във всички посоки, с леки почивки между тях, постепенно ускорявайки пулса и подобрявайки гъвкавостта си.

Преди да си тръгнем от залата можем да походим няколко минути, осмисляйки самата тренировка, но също и успокоявайки пулса и подобрявайки кръвообръщението. Можем също отново да ползваме ролката, за да масажираме натоварените мускули. Това спомага за отстраняването на остатъчните вещества и значително намаля времето, необходимо за възстановяване преди следващата тренировка. При нужда полезни се оказват и разтяганията на някои части от тялото, които са се посхванали, като така възстановяваме и дължината на мускула.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес