Зареждане

Млечните продукти подобряват мозъчните функции

Млечните продукти подобряват мозъчните функции
Публикувано на: Март 21, 2012 в 09:00 ч
Снимка: wikimedia.org

Млякото помага много не само на тялото, но и на мозъка.

Американски и австралийски учени са наблюдавали 1,000 възрастни и са открили, че тези които консумират млечни продукти като прясно мляко, кашкавал и кисело мляко, се справят по-добре на психически тестове от тези, които по-рядко се хранят с тях.

Мозъчните функции зависят от някои полезни мазнини, като омега-3, което можем да си набавим лесно от рибеното масло и мазнини, които се намират в млечните продукти като кашкавал, сирене и мляко, но често те биват слагани в графата с мазнини, които водят до сърдечни заболявания.

Обяснението в случая е, че мозъкът ни е направен от 60% мазнини, а мозъчните клетки са изолирани от миелинови обвивки, които са направени 75% от мазнини (множествената склероза се получава тогава, когато тези обвивки започнат да се разрушават). Тялото не може да си набави тези мазнини и разчита на нас да му ги дадем, чрез нашата диета, за да запази тези в мозъка непокътнати.

Все още има работа по проучването за връката между млечните продукти и ефективната работа на мозъка, но е интересна отправна точка за излседователите, които тепърва ще правят още проучвания.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес