Зареждане

Ползите от прясното мляко

Ползите от прясното мляко
Публикувано на: Юли 15, 2009 в 19:49 ч

Млякото топи ли мазнини?
6 месечно изследване показва че хора които са пиели обогатено с калций мляко са отслабнали повече от тези които не са приемали мляко.


Освен това изследователите открили че калциевите добавки (под формата на таблетки и прах) не са толкова ефективни колкото млякото, защото млечните протеини допълнително усилват ефекта на топенето на мазнините.


Изгражда ли мускулите?
Разбира се. Млякото се явява една от най-добрите храни за изграждането на мускули. Протеина в млякото е със състав 20% суроватъчен и 80% казеин. Суроватъчния е висококачествен + се абсорбира много бързо от кръвния поток. Затова шоколадовия млечен шейк е една много добра напитка за консумация след тренировка.


Казеина се разгражда по-бавно, и снабдява тялото с протеин през по-големи периоди от време, затова е добре също да пиете по 1 чаша мляко преди да легнете да спите.

Млякото и хормоните в него
Експерименти доказват че дори и хормонално измененото мляко е безопасно за пиене. Но не трябва да си го инжектирате: хормоните на разтежа и инсулин факторите не действат, когато биват приемани орално както е при стероидните хормони. При процеса на храносмилане те се разрушават. Затова пиенето на мляко от хормонално третирана крава няма да Ви прехвърли активната форма на тези химикали.

Пълномаслено или обезмаслено?
Ако сте на отслабваща диета си вземете мляко с ниска масленост, в противен случай за изграждане на мускули най-добрият избор е пълномасленото: след вдигане на тежести именно пълномасленият вариант увеличава синтеза на протеин от обезмасленото с почти 3 пъти(2.8).

Остеопороза
Много хора обвиняват прясното мляко като причина за намаляване на плътността на костите, въпреки че съдържа високи количества калциий и магнезиий? Нека проверим до колко това е вярно?

Според индекса PRAL - обозначаващ крайното(след преработка) влияние върху организма на погълнатата храна - дали тя е киселинна или алкална, млякото заема стойност 1.0 тоест има леко киселинен ефект. С други думи приемането му в големи количества води до незначително намаляване на калция от костите и отрицателен азотен баланс. Разбира се това намаляване на нивата на калций дори не може да се сравнява с ефекта от кафето или газираните напитки. Но млякото се явява много слаба киселина, което означава че лесно би могла да се неутрализира, освен това никой не консумира само и единствено мляко. Най-лесно може да неутрализирате този ефект като сипвате щипка сода бикарбонат в млечния си шейк. Малък плод или зеленчук също вършат работа.


По колко мляко да пиете?
2 или 3 чаши мляко на ден намаляват риска от сърдечен и мозъчен удар, подобрявайки холестиролните нива, намалявайки кръвното налягане.

 

 

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес