Зареждане

Балансиране на лицевите опори

Балансиране на лицевите опори
Публикувано на: Март 28, 2009 в 14:26 ч


Всеки трениращ бойни изкуства прави лицеви опори в залата като част от тренировката. Много хора обаче не осъзнават, че ако лицевите опори се правят не както трябва могат да изкарат извън баланс натуралното формиране на мускулите.

Не ме разбирайте погрешно, лицевите опори са страхотно упражнение. Всеки ги прави и повечето трениращи вярват в тях. В зависимост от начина им на изпълнение, лицевите опори натоварват различни мускули - предно рамо, горни и долни гърди, трицепс и дори коремните мускули и краката.

Но тази статия не е за предимствата и недостатъците на лицевите опори. Вместо това ще разгледаме как практикуването само на лицеви опори за трениране на горната част на тялото може да изкара извън баланс мускулите, които освен че служат за бутане, служат и за дърпане. Когато човек тренира тялото си с лицеви опори на земята с избутване, той тренира мускулите си само да бутат.

Според принципа за равновесие, когато тренирате предната част на тялото и задната част на ръцете, трябва да тренирате и задната част на тялото и предната част на ръцете. С други думи трябва да се тренират движенията, които лицевите опори не покриват.

Според много от хората набиранията с подхват допълват лицевите опори, но това съвсем не е така. При стандартните лицеви опори движението е избутване напред, а при стандартните набирания натоварването е притеглянето на тялото надолу. Ако търсим упражнение или натоварване, което допълва лицевите опори, то трябва да бъде обратното на тях - да ни дърпа назад, а не надолу.

След дълги години изследване на равновесието и баланса на мускулите включих следното упражнение в тренировката си, което наричам "хоризонтално придърпване". Това упражнение тренира мускулите, които са антагонисти на тези мускули, които са необходими за изпълнението и стабилизирането при лицевите опори. Снимките демонстрират самата техника. След години преподаване и тренировки горещо препоръчвам този метод на всеки.


лицеви опори тренировки и упражнения


Скоростта и силата на много бойни умения, включително удрянето, блокирането, хвърлянето и заключването, имат голяма полза от изпълнението на "хоризонталното придърпване".

Препоръчвам когато се правят лицеви опори те да са последвани от "хоризонталното придърпване".

Спортни аксесоари от нашият MMA магазин


За автора:
Paul Zaichik е треньор и автор на книгата "ElasticSteel Method of Athletic Conditioning Strength & Flexibility" както и на "The Gravity Advantage". Неговото образование е в областта на психологията на упражненията и храненето. След като тренира много спортове, започва да се занимава с бойни изкуства през 1990. В момента преподава и е треньор по йога, гимнастика, силово-кондиционни тренировки, бойни изкуства и др. Освен това помага и на атлетите за възстановяването им след състезания, като използва методи като хипноза, специално хранене и масажи.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес