Зареждане

3 неща, които влияят негативно върху паметта

3 неща, които влияят негативно върху паметта
Публикувано на: Април 8, 2013 в 09:49 ч
Снимка: wikimedia.org
Вирусите могат да ви оставят с нещо повече от възпалено гърло. Според скорошно проучване на сп. Neugology, херпесът може да доведе до проблеми с паметта.
 

Херпес

 
Хората с този вирус или сходна хронична инфекция имат тенденцията с 26% повече да дават по-ниски резултати при тестове на паметта в сравнение с хора, които нямат такива инфекции.

Дългосрочните инфекции натоварват имунната система и нараняват кръвоносните съдове, които водят до мозъка. Резултатът се изразява в намалена умствена способност. Все още не е ясно как да се справим с тези ефекти веднъж и за винаги, но с умствени упражнения и антивирусни лекарства може да се намалят щетите.
 

Ниски нива на Витамин B12

 
Когнитивната способност започва да намалява за период от 6 години, при липса на витамин B12. Според изследователи в Rush University, липсата на този витамин позволява на опасни аминокиселини да се внедрят в големи количества в кръвния поток, откъдето да поразят артериите, като така намалят кръвта към мозъка. Това лесно може да се оправи като приемате яйца, говеждо, мляко и морски дарове, тъй като всички тези храни са добър източник на B12. Ако приемате и мултивитамини също е вариант, тъй като повечето от тях съдържат повече от 3,2 микрограма, което е препоръчителното количество за ден.
 

Стресът

 
На много от нас ни се случва да не можем да запомним всичките задачи, които имаме за деня. Но един сериозен живот, изпълнен с постоянен стрес, може да причини дългосрочни проблеми с паметта. Чешко проучване показва, че професиите, които се изпълняват под голям стрес увеличават риска на деменция с 35%. Възпаленията, които се увеличават в отговор на стресовите хормони, ускоряват стареенето на мозъка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес