Най-големият сайт за бойни спортове

       

Тичане по стълби

Тичане по стълби
Публикувано на: Април 3, 2012 в 19:41 ч
Снимка: wikimedia.org

Миналата сряда 666 (сериозно) човека преминаха през едно голямо за тях изпитание, като започнаха изкатерване стълбите в една от най-високите сгради в света Empire State Building. Това са 1,576 стъпала, перфектни за тренировка на бедрата и глутеусите.

Бегачите бяха най-различни - от Thomas Dold, германец, който спечели надпреварата за седма поредна година с време от 10 минути и 38 секунди - до пожарникари с пълна екипировка, които преминаха изпитанието за благотворителност.

Определено няма да ви караме да правите нещо подобно, освен ако не сте истински манияк на тема бягане по стълби, но добрата новина е, че няма нужда да го правите толкова екстремно, а в същото време ще имате големи ползи от подобна тренировка.

В изследване на бритаския журнал по спортна медицина, хора със заседнал начин на живот изкачвали 199 стъпала за 8 седмици поне два пъти на ден, 5 дни в седмицата - дневно по 10 минути катерене. Те повишили своя VO2max със 17 процента в сравнение с друга група, която взимала асансьора.

Каква е причината за тези ползи при иначе кратката тренировка по време на работния ден? Кратката, но високо-интензивна тренировка е също толква ефективна, както и ниско-интензивната, но продължителна тренировка, казва д-р Колин Борехам, който работи в по тези изследвания в института по спорт и здраве в Дъблин.

А такава тренировка е точно изкачването на стълбите.

"Натоварването при изкачването на стълби е като при изкачването на стръмен склон, дори и по-голямо," казва Рейчъл Косгроув, авторка на множество тренировъчни програми за професионални атлети. Интервалните тренировки са много добър начин с много ползи за тялото и добавянето на интервални изкачвания на сълби може да донесе само добри резултати.

Друго предимство от тичането по стълби е, че те могат да подобрят скоростта, тъй като в тренировките се натоварват много мускули от краката.

Хранителни добавки от нашия онлайн магазин

 • Peak - CLA / 120 capsPeak - CLA / 120 caps
  28лв.

  Peak - CLA / 120 caps

  Производител: Peak
  Добавка: CLA
  Категория Отслабване
  Вид добавка: CLA
  Разфасовка: 120 капсули
  Дози в опаковка: 30 дози
 • SAN - йохимбин + течен л-карнитин​SAN - йохимбин + течен л-карнитин​
  86лв.61лв.

  SAN - йохимбин + течен л-карнитин​

  Идеален стак от хранителни добавки за отслабване от натурални източници. Перфектен за изчистване на мазнини в проблемните зони като корема.

  Йохимбинът е натурална хранителна добавка с много свойства, но най-вече се свързва с изгарянето на най-упоритите мазнини, а в комбинация с л-карнитин ефектът му се подсилва.

   

  SAN - L-Carnitine Liquid

  • Подпомага изгарянето на мастните киселини
  • Сред най-разпостранените добавки за отслабване
  • Използвана е най-чистата суровина на течния л-карнитин - Carnipure
  • С натурални овкусители и подсладители
  • Начин на прием: 2 до 3 дози на ден
   
  San - Yohimbine
  • Изгаря мазнини в проблемните зони
  • Афродизиак
  • Антиоксидант
  • В помощ на сърдечната дейност
  • Начин на прием: 1 до 3 капсули на ден


Пробвайте следната интервална тренировка, препоръчана от Кросгроув.

Намерете място със стълби - независимо дали ще е в блок или на стадион или в близкия парк - тичайте максимално бързо за да ускорите сърдечния си пулс. След като се изморите, починете си толкова, колкото ви е нужно за да се възстановите преди да започнете отначало. Стремете се да направите 20-30 минути това упражнения, в които да разпределите 5-10 рунда.

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Как да започне тренировката ни: С кардио или със силови упражнения?

Как да започне тренировката ни: С кардио или със силови упражнения?
Вие вече сте във фитнеса, а часовника тик-така: Имате 45 минути, за които трябва да натренирате всички мускулни групи, ооооооо, и да не забравите да направите и кардио.
Статии » декември 5, 2015 (0)
цялата статия

Най-бързият начин да горите мазнини докато трупате мускулна маса

Най-бързият начин да горите мазнини докато трупате мускулна маса
В абсолютно всяка зала можете да намерите главозамайващи курсове и тренировки, за които се говори, че горят мазнини и градят мускули.
Статии » май 28, 2018 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook