Най-големият сайт за бойни спортове

       

Защо щракат и пукат коленете?

Защо щракат и пукат коленете?
Публикувано на: Септември 21, 2014 в 08:19 ч
Припукващите и щракащи звуци са често срещани при движения като огъване и усукване. Притеснителни са само тогава, когато са придружени и с болка. Костите ни са покрити с хрущяли, които позволяват гладкото движение. Тренировките с течение на времето създават неравности по хрущялите, които са причината за тези пукащи звуци.

Друга причина може да бъдат сухожилията. Те свързват дадена кост с друга и се стягат при движения като усукване и свиване.

Ако тези звуци са придружени с болка е редно да се потърси лекарски съвет, тъй като това може да се дължи на скъсано сухожилие или натрупвания в ставите.

Ако имате такъв проблем, първото нещо, което трябва да направите е да отпуснете стегнатите си мускули, като използвате например самомасаж или фоум ролер. Също така е добре да увеличите гъвкавостта си с разтягане на мускулите на бедрата си. Увеличете и силата на бедрата и седалищните мускули. За това помагат много и по-дълго изпълнение на ексцентричните части на всяко упражнение, когато мускулните влакна се разтягат.

При риск от износване на хрущялите е добра практика да се приемат профилактично хранителни добавки за защита на ставите поне два пъти в годината.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Ставни проблеми в силовите спортове

Ставни проблеми в силовите спортове
Каква е причината за проблемите в ставите при силовите и бойните спортове и един продукт за борбата с тях.
Статии » август 28, 2014 (5)
цялата статия

Под лупа: Animal Flex

Под лупа: Animal Flex
Изследваме съставките на Animal Flex, за да разберем защо този продукт е водещ при възстановяването и поддържането на ставите, особено при интензивни тренировки.
Статии » февруари 27, 2013 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook