Зареждане

Защо щракат и пукат коленете?

Защо щракат и пукат коленете?
Публикувано на: Септември 21, 2014 в 08:19 ч
Припукващите и щракащи звуци са често срещани при движения като огъване и усукване. Притеснителни са само тогава, когато са придружени и с болка. Костите ни са покрити с хрущяли, които позволяват гладкото движение. Тренировките с течение на времето създават неравности по хрущялите, които са причината за тези пукащи звуци.

Друга причина може да бъдат сухожилията. Те свързват дадена кост с друга и се стягат при движения като усукване и свиване.

Ако тези звуци са придружени с болка е редно да се потърси лекарски съвет, тъй като това може да се дължи на скъсано сухожилие или натрупвания в ставите.

Ако имате такъв проблем, първото нещо, което трябва да направите е да отпуснете стегнатите си мускули, като използвате например самомасаж или фоум ролер. Също така е добре да увеличите гъвкавостта си с разтягане на мускулите на бедрата си. Увеличете и силата на бедрата и седалищните мускули. За това помагат много и по-дълго изпълнение на ексцентричните части на всяко упражнение, когато мускулните влакна се разтягат.При риск от износване на хрущялите е добра практика да се приемат профилактично хранителни добавки за защита на ставите поне два пъти в годината.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес