Зареждане

Протеинов шейк преди лягане

Протеинов шейк преди лягане
Публикувано на: Април 5, 2012 в 09:49 ч
Снимка: wikimedia.org

Ако имате навика да вечеряте, да тренирате, а след това да се гмурнете директно в леглото, вероятно изтощавате тялото си и го лишавате от протеин за да изгради мускулите, сочи ново проучване от Холандия.

"Преди остановихме, че нивата на протеиновия синтез (изграждането на мускули) са доста ниски вечерно време," казва авторът на проучването д-р Люк ван Луун, професор по физиология в медицинския център на университета Маастрихт. "Това може да се обясни с факта, че няма много налични аминокиселини вечерно време."

Учените се запитали дали изядения преди лягане протеин може да бъде ефективно усвоен и да зареди тялото с достатъчно аминокиселини, които да стимулират мускулния растеж по време на сън.

Те поставили за задача на 8 мъже да правят екстензии за крака и преси за 45 минути, започвайки в 20:00 часа. След упражненията едната група получила допълнително доза протеинов шейк преди сън, а другата група получила вода с малко овкусители.

Според проучването тези, които са приели протеиновия шейк преди лягане, увеличили протеиновия си синтез през нощта с повече от 22% в сравнение с теи, които пили овкусена вода.

Защо? Протеинът стимулира мускулния растеж, но само за два-три часа след упражнения. Ако си лягате да спите веднага след тренировки, може би пропускате храненето, което да стимулира растежа на мускулите по време на сън. Приема на протеинов шейк преди лягане може да даде на тялото ви възможност за разграждането му до аминокиселини, които да повишат мускулния растеж, казва ван Луун.

За да сте сигурни, че приемате най-добрия въможен шейк, стремете се да си набавите около 25 грама суроватъчен протеин, който е сочен за най-добър при желание за мускулен растеж.

Хранителни добавки от нашия онлайн магазинАвторите на проучването казват, че резултатите от него може да са особено полезни за хора над 60 годишна възраст. Добавянето на допълнително хранене преди лягане дава на тялото още гориво, за да може то да синтезира мускулна маса и да се пребори с ефектите от възрастовата загуба на мускули. Според друго проучване на Amercan Journal of Physiology, възрастните мъже които приемат 35 грама суроватъчен протеин, сравнени с тези които приемат 10-20 грама, постигат по-голям мускулен растеж.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес