Зареждане

Тренировката на Georges St-Pierre

Тренировката на Georges St-Pierre
Публикувано на: Юли 12, 2008 в 20:38 ч

Треньорът на Georges "Rush" St-Pierre, Firas Zahabi, разказва за фитнес тренировката, с която канадецът постига високи резултати.

 

"Тренировките на St-Pierre са много кратки, но с голям интензитет", казва той. "Това е разликата между нас и повечето трениращи". Така в следните редове ще се запознаем с режима, чрез който GSP поддържа теглото си, както и силата и мускулите си.

Тренировка с висок интензитет

Firas Zahabi казва, че предпочита бързата и интензивна тренировка, пред бавната и последователна. "Ако тренираш от два до три часа инензитът на тренировката не може да бъде като на човек, който тренира един час", казва той. "И така първите 20 минути от тренировката са за загряване. Не правим някакви специални упражнения, а просто разтягаме и загряваме тялото. След това имаме само 40 минути за работа, но го правим с високо качество, под това имам предвид много интензивно".

 

"Да кажем, че тренирам Georges St-Pierre за два часа", продължава Firas. "Той очевидно няма да рита толкова силно и често, както ако го прави за 40 минути; ако кажеш на някого 'Искам да тичаш 100 метра', той ще ги изтича колкото се може по-бързо и нахъсано, защото знае, че това са само 100 метра. Но ако кажеш на някого 'Искам да изтичаш 800 метра' той ще започне бавно и ще забърза после. Той определно ще избяга 800-те метра, колкото може по-бързо, но няма да тича толкова бързо колкото когато покрива 100 метра. Затова първата ни цел е да повишим интензивността - колко силно и бързо можеш да постигнеш резултати."

Тренировки MMA vs Бокс

За да опише по-точно своята позиция, Firas Zahabi сравнява тернировката, която провежда с GSP с тренировката, през която минават боксьорите. "Когато тренираме, то е винаги като спринг, защото в MMA се биеш по този начин -- не е като при бокса, където всичко е много аеробно", обяснява той. "В бокса няма борба, затова те тичат около ринга и имат 36 минути за действие -- това е повече като маратон защото тичас за час-два заради аеробното натоварване. В MMA обаче, заради клинча и борбата, става въпрос за повече сила в ръцете. Ако си такъв тип състезател не ходиш да тичаш по 45 минути на едн; вдигаш тежести с висок интензитет, защото това е спецификата на тази тренировка."

Интензивната тренировка на GSP

Като истински математик, Firas Zahabi е изчислил тренировката като наука. "Не правим нищо странно и различно - започваме с удари с крака и ръце. 20 минутна загрявка - 10 минути здраво загряване и след това 10 минути разпускане, а след това 40 минути главната тренировка. GSP в действителност удря лапите с една минута почивка между сериите, ако изчислите че той прави 3 минутни рундове и може за тренировка да достигне до 12-14 рунда в зависимост от интензитета. Но не правим два часа удари... това е разликата между нас и останалите."

Диетата на Georges St-Pierre е много стриктна, особвно преди теглене.

"Когато приемаш въглехидрати те се запасяват от мускулите като една част гликоген и три части вода", казва Firas Zahabi. "Затова задържаш и много вода когато ядеш хляб, картофи или ориз. Когато резервите на твоето тяло от гликоген са достигнали своя максимум, останалото от гликогена се трансформира в мазнини, затова е много важно да знаеш колко въглехидрати приемаш".

 

"Преди двубой не позволяваме на GSP да прекалява с въглехидратите. Всичко което той яде са месо и зеленчуци. Това което се получава, че нямаш достатъчно гликоген в мускулите си и така губш една част от тези запаси, но губиш и три части вода. Това те прави доста по-лек. И така преди тегленето той губи по-малко мазнини и повече вода, а след това той лесно и бързо си набавя тази вода, както и след това си хапва въглехидрати".

Geroges St-Pierre често яде банани преди и след двубоя. "Причината поради която той яде банани е защото е на ниско въглехидратна диета и губи доста калий. При прием на въглехидрати се приема и повече калий, а без него се получава киселинност в мускулите".

Самия Georges St-Pierre предпочита да тренира с по-добри борци и боксьори от него: "Когато тренираш с по-добри от теб това е едно постоянно предизвикателство, а то ме прави по-добър", казва той. "Обикновено тренирам постоянно, дори и да не ми предстои двубой. Месец преди предстоящата ми среща не тренирам или само бокс, или само борба. Събирам всичките ми тренировъчни партньори и тренирам MMA - харесвам кикбокса,  подчиняващ граплинг, хвърлянията. Освен това тренирам и борба, бокс, муай тай и джиу-джицу - това са любимите ми четири дисциплини. Освен това правя спринтове и силови тренировки".

 

"Ако искаш да си добър MMA боец, трябва да си започнал отнякъде. Аз започнах с карате, някои имат много успешен старт с борбата, други с таекуон до... но няма по-добър стил - това е лъжа. Има по-добър човек, но не и стил. Каратето беше перфектния за мен начален спорт, но за други това може да е кунг-фу или джудо. Всичко опира да това какво искаш да правиш. Ако си добър в нещо, то е защото обичаш да го правиш".

"Опитвам се да ям възможно най-пълноценно, но съм на диета когато трябва да сваля килограми. Тогава намалям въглехидратите, газираното и ям много зеленчуци и протеини. След тегленето правя обратното - ям много въглехидрати и си възстановявам теглото."

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес