Зареждане

Заслужават ли си тестовете за непоносимост към храни?

Заслужават ли си тестовете за непоносимост към храни?
Публикувано на: Декември 28, 2018 в 15:53 ч
Знаеше ли, че на пазара има продукти, с които можеш сам да определиш дали имаш непоносимост към дадени храни? Как работи обаче?


На теория


Тези домашни тестове използват имуноглобулина в кръвта ти, за да проверят дали имаш непоносимост към храни. Ако някоя храна не е за теб, тя навярно ще ти причини издуване, диария, болки в корема, газове и всякакви други такива неприятни изненади. Та, тези тестове се наричат също "IgG" тестове и могат да струват до 700 долара.


Кой ги продава?


Фирми като Everlywell, IdentAllergy, Allergix и Pinnertest.


Какво твърдят експертите?


Важно е преди всичко да споменем, че алергиите и непоносимостта към храни не са едно и също нещо.

Алергиите предизвикват реакция от страна на имунната система, с която се бори някаква опасност. В случая с храните, най-вероятно заплахата е накой протеин, който тялото не може да разпознае.

Ако имаш непоносимост към храна обаче, то това значи, че тялото ти не може да я усвои пълноценно заради липсата на ензим. Алергиите могат да са животозастрашаващи, докато непоносимостта просто причинява дискомфорт.

Достатъчно достоверни ли са обаче тези домашни тестове? Според Американската академия по алергии, астма и имунология, тези IgG тестове така и не са били проучвани научно, за да се провери доколко работят. Оказва се, че всички изследвания, с които се продават тези продукти, били стари и съответно неактуални. Странна работа.


В крайна сметка...


По-добре си го спести. Педиатърът от Макмастърския университет Zainab Abdurrahman споделя:

"IgG тестовете за различни реакции към храни не са били научно изпробвани и не се препоръчват."

Така че, ако страдаш от някакви проблеми в областта на корема, включително и на червата, по-добре се консултирай с гастроентеролог.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес