Зареждане

10-те най-повлияли на ММА бойци

10-те най-повлияли на ММА бойци
Публикувано на: Януари 2, 2009 в 12:01 ч


Много спортове си имат топ 10 влиятелни спортисти, заради които спорта вече не е същия. Редно е това да се направи и с MMA.

Критериите използвани при определянето на тази класация са:
а) Какво действително състезателят е направил за бойните изкуства, в частност MMA спорта и как са му помогнали да се разрастне
б) До колко са известни не само сред запалените фенове, но и сред не толкова запалените
в) Доказани победи в доказала се организация по смесени бойни изкуства
г) Задължително трябва да се е състезавал по правилата на свободните двубои (MMA)

Моля статията да не се приема еностранчиво - това е само един поглед на нещата. Може да споделите своите виждания в коментарите или в темата във форума за любимите MMA състезатели. Класацията е дело на филипинеца Christian Jacinto.

10) Fedor Emelianenko

fedor emelianenko бойни спортове свободни двубои


В кратката история на бойния спорт MMA, Fedor Emelianenko заема толкова ниско място, защото не е допринесъл за промяната му в сравнение с останалите 9 състезатели от класацията. До скоро Fedor не беше познат на обикновените фенове на бойния спорт в повечето части на света. Fedor е възприеман като номер 1 в Япония и Русия, което той и напълно заслужава с впечатляващите си двубой и статистика.

9) Wanderlei Silva

wanderlei silva свободни двубои смесени бойни изкуства бойни спортове


Ако попитате запознат фен, който е следял различните ММА организации през времето, кой е най-впечатляващият състезател в смесените бойни изкуства, най-вероятно в 8 от 10 отговора ще чуете името Wanderlei Silva. То е синоним на настървение и воинство. Silva беше покорил Япония за 5 години, като спираше легендарни бойци, бъдещи шампиони и големи имена в различни бойни изкуства по онова време. Той е излиза срещу много по-тежки от него състезатели и е правил шоу за феновете си.

8) Tito Ortiz

tito ortiz mma свободни двубои бойни спортове


Заедно с възхода на MMA като боен спорт идва и този русичък типаж, който удря с лакти хората до безсъзнание. Името му е Tito Ortiz. За съжаление според мнозина той не удостоява с необходимото внимание феновете си. В зората на смесените бойни изкуства Tito Ortiz беше в устата на всеки. За момент Tito беше един от най-опасните бойци в UFC. Той е и бивш шампион в полу-тежката категория, като защитава титлата си 5 пъти.

7) Bas Rutten

bas rutten бойни спортове свободни двубои mma


Всички харесват Bas. Как може иначе? Той е един от пионерите на смесените бойни изкуства (MMA) и един от най-уважаваните страйкъри в спорта. Bas има тази своя харизма, която се харесва на всеки, а и стила му на игра добре се вписва в нея. След като се оттегля Bas става коментатор на PRIDE FC в Япония и става ясно, че когато Bas говори всички слушат.

6) Ken Shamrock

ken shamrock mma свободни двубои бойни спортове смесени бойни изкуства


Познат от мнозина като най-опасния човек на света, Ken Shamrock също е пионер в бойния спорт MMA. Той е познат на повечето американци още от първото издание на UFC. Става известен с граплинг уменията си. Той открива и клуба Lion's Den, от който са излезли много добри MMA бойци по онова време.

5) Frank Shamrock

frank shamrock mma свободни двубои бойни спортове


Той също е пионер в бойния спорт, който може и да по-малко известен от брат си, но има голяма преднина когато става въпрос за умения. Той е известен като може би първият завършен и добре оформен MMA боец в историята. Той може да стой прав и да демоснтрира страйкинг уменията си срещу добри боксьори, кикбоксьори и състезатели по муай тай, а в същото време може и да играе дълго време на земя срещу най-добрите граплъри в спорта. Сега спорта е доста нива, над това което е бил преди, но Frank заслужава вниманието дори днес.

4) Randy Couture

randy couture mma смесени бойни изкуства бойни спортове


Точно както Bas Rutten, кой не харесва Randy Couture? Може би само Dana White, но той мрази всеки, който е против него, така че той не се брои. Randy може би е един от класическите състезатели по MMA. Познат е с невероятните си граплинг умения, Couture е единственият който печели титлата на UFC пет пъти. Сред не толкова запознатите фенове, той е известен като "старичкия тип", който побеждава по-големи и млади от него бойци.

3) Kazushi Sakuraba

kazushi sakuraba свободни двубои смесени бойни изкуства бойни спортове


В този списък няма как да пропуснем Kazushi Sakuraba. На изток той е повлиял на много от състезателите. Sakuraba в Япония е като Pacquiao на Филипините и Fedor в Русия. Sakuraba е част от най-епичната битка на всички времена - 90 минутна война между него и Royce Gracie, която е със същия заряд като боксовия мач между Ali и Frazer. Sakuraba е известен с впечатляващите си бойни умения и отказът си да се предава.

2) Chuck Liddell

chuck liddell mma смесени бойни изкуства свободни двубои


Не е нужно да се пише много се него. Той е най-известното лице на MMA. Доминира в полутежката категория на UFC за известно време като победите са му почти винаги с нокаут. Той е и любимец на много от запалените и не толкова запалените фенове. Той се появява в списания, реклами, на тениски... навсякъде. Всеки иска да е като него. Заради тази популярност, с която стават известни и смесени бойни изкуства той заема тази позиция.

А сега най-влиятелният боец за всички времена...

1) Royce Gracie

royce gracie свободни боеве граплинг бойни спортове


Ако наблюдавате свободен или уличен двубой и от едната страна стои малко невзрачен и с нищо не привличащ вниманието човек, а от другата стои звяр два пъти по-тежък и лош, какво ще си помислите? Яко пребиване за слабичкия човечец най-вероятно. Но ако изгледате двубоя докрай ще видите как якия боец е на път да излезе от двубоя със счупена ръка или дори да го изнесат поради много други причини. Слабичкия тип е известен като Royce Gracie и е също много популярен сред всички фенове на бойния спорт. Покрай него много хора се запознават с MMA. В началото на UFC много хора не познавали техниките от бразилското джу-джицу, техники които в момента се изпозлват от почти всички MMA бойци по целият свят.

Гневни реакции и оплюващи коментари по темата са препоръчителни :D

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес