Зареждане

Животинските протеини - по-ефективни за запазване на мускулната маса

Животинските протеини - по-ефективни за запазване на мускулната маса
Публикувано на: Август 16, 2020 в 11:59 ч
През последните години се развиват сериозни дебати относно това дали елитните атлети могат да се състезават, подхранвайки се само с растителни храни. Хора като Nimai Delgado и Patrik Babamouian сякаш доказват, че месото и яйцата не са задължително необходими за успех в спорта, но ново проучване показва, че всъщност от животинските протеини по-добри няма.

Учените от King’s College London откриха, че на грам животинските протеини са по-ефективни, стане ли дума за поддържане на мускулната маса, особено с напредване на годинките. Изследването е представено на Future Physiology 2020 - виртуална конференция за физиолози.


С остаряването на организма, мускулната маса намалява заради редуциране на мускулните протеини, които се изграждат от аминокиселините. За да противодействат на този процес, на по-възрастните се препоръчва да приемат повече протеини, ако искат да поддържат мускулната си маса.

Вижте също: 5 трика за мускулен растеж още от сутринта

Учените искали да разберат какво трябва да ядат за целта хората. Откритието се състои в това, че въпреки че соевите и суроватъчните протеини наистина помагат за задържането на мускулната маса, количествата, необходими за постигане на желания ефект са в пъти по-големи, отколкото ако се консумират животински протеини.

С други думи, животинските протеини са значително по-пълноценни от растителните им алтернативи.


Но това не трябва да обезкуражава веганите. Учените споделят, че все още им предстои да сравнят ефектите на животинските и веган протеините от овесените ядки, киноата и царевицата, например.

Не е изненадващо обаче, че в крайна сметка препоръчват балансирана диета, включваща както животински, така и растителни протеини, като най-добър вариант.

Каква е твоята тайна за успех, стане ли дума за поддържане на мускулна маса? Сподели ни в коментарите по-долу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес