Зареждане

Протеин изолат и протеин концентрат - каква е разликата

Протеин изолат и протеин концентрат - каква е разликата
Публикувано на: Декември 16, 2017 в 09:51 ч
Всеизвестен факт е, че протеинът е нужен за ефективно възстановяване на мускулите след тежка тренировки по боен спорт или във фитнес залата. Най-често трениращите приемат суроватъчен протеин като хранителна добавка след тренировка. Има обаче две основни протеинови хранителни добавки от суроватъчен протеин, сред които популярни са протеин изолат (WPI) и и протеин концентрат (WPC).

Но коя от тях е по-добрата?
 

Суроватъчен протеин: изолат (WPI) или концентрат (WPC)?

 
Отговорът е, че всичко зависи от вашите цели. Протеиновият концентрат и протеиновият изолат се добиват от мляко, което е минало през процес на филтрация. И двата вида протеин са богати на аминокиселини с разклонена верига (BCAA), които са основния елемент за изграждането на мускулите. Те се усвояват и най-бързо от тялото. Затова и този тип протеинова хранителна добавка е най-предпочитана за прием след тренировка.

Протеиновият изолат обаче е по-чистата версия на протеиновия концентрат. WPI има по-ниско съдържание на лактоза и мазнини от WPC заради допълнителната филтрация. Изолатът съдържа и малко повече протеини в един грам от концетрата.


Само че в добрия протеиновия концентрат се съдържат съставки, които липсват в протеиновия изолат. Например, в протеиновия концентрат се съдържат повече имуноглобулини, които подсилват имунната система.Откъм вкусови качества на хранителната добавка протеиновият изолат е с по-добри такива. Но пък протеиновият концентрат може да допринесе за по-кремаов усещане при приготвянето на смутита. Обикновено е и по-евтин при избора на протеинова хранителна добавка.

И двете суроватъчни хранителни добавки са добри източници на протеин. Горещо ви препоръчваме да набавяте по-голямата си част от протеина от хранителния си режим, но и протеиновия изолат и протеиновия концентрат като хранителни добавки са изключително удобен начин за по-бързо възстановяване след тежки тренировки, както и протеиновия шейк като заместител на хранене, когато нямате време да сготвите.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес