Треньорът на Дюбоа: Усик се прави на вярващ, но е лъжец и измамник
Витамин F е мастноразтворим, състои се от ненаситени мастни киселини (линолеова, линоленова и арахидонова), идващи от храната.
Няма установена препоръчителна доза, но националният изследователски център съветва поне 1% от поеманите калории да бъде под формата на есенциални ненаситени мастни киселини.
Ненаситените мазнини способстват за изгарянето на наситените, като съотношението на приема трябва да бъде две към едно.
Дневната доза се съдържа в 12 супени лъжици слънчогледово семе иди 18 половинки пекан (вид американски орех).
При наличието на достатъчна линолеова киселина другите две мастни киселини могат да се синтезират.
Големият прием на въглехидрати повишава нуждата от този витамин.
Полезно действие:
Предотвратява отлагането на холестерол в артериите.
Поддържа доброто състояние на кожата и косата.
Предпазва донякъде от вредния ефект на рентгеновите лъчи.
Подпомага растежа и доброто здраве, като въздейства върху ендокринната система и доставя калций на клетките.
Предпазва от сърдечни заболявания.
Способства за намаляване на теглото, като изгаря наситените мазнини.
При недостиг са възможни: екзема, акне.
Естествени източници: растителни масла – от пшенични зародиши, лен, слънчоглед, шафран, соя и фъстъци, фъстъчени ядки, слънчогледово семе, орехи, бадеми, авокадо.
Не са известни токсични ефекти, но предозирането може а доведе до натрупване на нежелано тегло.
За да се усвои най-добре витамин F, вземайте го заедно с витамин Е по време на хранене. Ако поемате много въглехидрати, иате нужда от повече витамин F. Макар че повечето ядки са добър източник на ненаситени мастни киселини, това не се отнася за бразилските орехи и кашуто!
Внимавайте с модните диети, богати на наситени мазнини.
Източник: Fitnes-bg