Зареждане

Месото - по-добрият източник на протеини от пшеницата и соята

Месото - по-добрият източник на протеини от пшеницата и соята
Публикувано на: Октомври 11, 2020 в 15:19 ч
Аминокиселините, които се намират в животинските продукти са по-богати от веган алтернативите - пшеницата и соята.

През последните години се развиваха сериозни дебати по отношение на това дали елитни спортисти, бодибилдъри и мъже на силата, могат да се състезават докато са на растителна диета. Хора като Nimai Delgado и Patrik Babamouian са живо доказателство, че не е нужно да ядеш месо и яйца, за да си успешен в тези среди, но ново проучване показва, че животинският протеин си остава кралят на аминокиселините.

Учените от King’s College London открили, че на един грам, животинският протеин е по-ефективен в поддържането на мускулната маса, особено с напредването на годините. Откритията са представени на Future Physiology 2020 - виртуална конференция на физиолозите.


С напредване на възрастта, мускулната ни маса започва да намалява заради намаленото количество протеини, които се изграждат от аминокиселините. В отговор на тези естествени процеси, на по-възрастните представители на нашето общество се препоръчва да приемат повече протеини на дневна база, за да поддържат мускулната си маса и да забавят разграждането й.

Учените искали да разберат какво трябва да ядат точно тази група хора при такива процеси. Това, което открили е, че соята и пшеницата наистина помагат за поддържането на мускулната маса, но било необходимо да се приемат доста по-големи количества, за да се постигне същият ефект, както от животинския протеин.

С други думи, животинският протеин е просто по-богат от веган алтернативите.


Веганите да не се обезкуражават. Учените са категорични, че все още им предстои да направят сравнителен анализ на ефектите от животинския протеин и на веган източниците като овес, киноа и царевица.

Вижте също: 19 зеленчука - изключително добри източници на протеини

Те също препоръчват балансираната диета (включваща животински и растителни протеини) като най-добър режим на хранене.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес