Зареждане

Прекомерната употреба на кофеин отслабва костите

Прекомерната употреба на кофеин отслабва костите
Публикувано на: Август 12, 2021 в 08:52 ч
Високата доза на кофеин - около 800 мг на ден - може да доведе до изтъняване на костите.

По принцип е прието, че 400 мг на ден е относително безопасно количество от източници като кафе, енергийни напитки или предтренировъчни продукти.

Ако обаче пиете кафе и приемате добавки с кофеин, може би е добра идея да следите общия си прием на кофеин. Високите дози на кофеин могат да доведат до остеопороза според проучване в British Journal of Pharmacology.

Учените са направили група от 24 човека, половината от които са дъвкали безкофеинова дъвка, а другите - кофеинова. Първата група общата консумация на кофеин за деня е била 800 мг, което се равнява на около 8 чашки кафе.

При първата група се забелязал значително покачване на количеството на калций в урината - около 77% и повече след шестия час. Високите нива на отделяне на калций показват, че бъбреците отделят този минерал по-бързо, отколкото тялото може да си го набави.

Това е довело до извода на учените, че дългосрочно групата, която е приемала прекомерно количество кофеин, може да бъде поставена като рискова за плътността на костите, което да доведе до остеопороза - крехкост и чупливост на костите. Това е заболяване, което се среща по-често при възрастните, тъй като по естествен път с възрастта всички губим плътност на костите, но учените предупреждават атлетите, които използват кофеин за подобряване на спортните постижения, да следят приема му.

Вижте също: Кофеин за по-бърза реакция

Ако 8 чашки кафе ви се струват много, то много енергийни напитки имат между 300 и 400 мг в едно кенче. А някой енергийни шотове също. Суплементите с кофеин, както и предтренировъчните продукти, обикновено съдържат между 150 до 300 мг. Това означава, че е съвсем възможно да се стигне до 800 мг и отгоре без да пресушавате цяла кана с кафе.

"Когато кофеинът се консумира умерено, ефектът му е сравнително безопасен," споделя Кристин Гилеспи. "Когато обаче се консумира във високи дози, те трябва да бъдат намалени."

Освен това Гилеспи съветва при консумация на кофеин да се приема и адекватно количество калций и витамин D, които са важни за здравето на костите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес