Зареждане

Кофеин за по-бърза реакция

Кофеин за по-бърза реакция
Публикувано на: Март 7, 2012 в 11:21 ч

Кофеинът може да ускори времето за реакция в бойните спортове, макар и след известно време да увеличи умората, сочи изследване на Medicine in Science in Sports & Exercise.

По време на изследването доброволци са взимали хапче с кофеин, равняващо се на 6 нормални чаши силно кафе. Час по-късно те преодолели четири 20-минутни изпитания. Хората, които използвали кофеин, подобрили времевите си резултати с почти 4% за разлика от останалите, на които им е било дадено фалшиво хапче, вместо кофеиново, без тяхно знание.

Разбира се, това може да не звучи много, но в действителност кофеинът може да увеличи скоростта, да олекоти дадено упражнения и да позволи по-дълга тренировка. Именно затова и напоследък са много популярни хранителните добавки за енергия, в които една от главните съставки е кофеин.

Влиянието на кофеина върху времето за реакция продължило дори до края на самия тест.

"Кофеинът остава в кръвта и се разгражда бавно, в зависимост от приетата доза," твърди авторът на проучването, Даниел Закнич от университета в Западна Австралия. "Взимайки една доза час преди спортното натоварване, това гарантира, че кофеновите нива в кръвта ще са в своя пик."

Според учените именно увеличаването на бдителността и скоростта, чрез стимулиране на невроните, изпълняваните упражнения изглеждат по-леки. На това се дължи и по-доброто представяне на хората, когато са изморени.

Започнете с 2 до 4 чашки кафе преди интензивни тренировки, съветва Занич, но подсеща че това не е полезно за хора със сърдечни проблеми.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес