Кефирът напоследък стана изключително модерен сред хората, опитващи се да живеят здравословно. Богат на хранителни вещества и пробиотици, кефирът наистина спомага за доброто състояние на храносмилателната система. Мнозина го считат дори за по-полезен от йогурта. В тази статия сме събрали 9 от доказаните ползи на кефира, така че нека започваме.
Кефирът е невероятен източник на хранителни вещества
Кефирът е ферментирала напитка, обикновено направена от краве или козе мляко. Като цяло, към млякото се добавят кефирени зърна, които представляват колонии от мая и млекни бактерии, наподобяващи карфиол на външен вид.
Само за около 24 часа микроорганизмите се размножават и ферментират захарите в млякото, превръщайки го в кефир.
След това зърната се отстраняват от течността, като могат да се използват отново в последствие.
Иначе казано, кефирът е напитката, а кефирените зърна е нещото, което се използва за създаването ?.
Кефирът произлиза от източна Европа и югозападна Азия. Името идва от турското 'кеиф', което означава 'да се чувстваш добре' след хранене.
Млечните бактерии превръщат лактозата в млечна киселина, затова и кефирът е леко кисел като йогурта - въпреки че е с по-рядка консистенция.
175 милилитра нискомаслен кефир съдържат:
- 4 грама протеини
- 10% от препоръчителния дневен прием калций
- 15% от ПДП фосфор
- 12% от ПДП витамин B12
- 10% от ПДП рибофлавин
- 3% от ПДП магнезий
- Немалко витамин DОсвен това, кефирът има около 100 калории, 7-8 грама въглехидрати и 3-6 грама мазнини, в зависимост от използваното мляко.
Кефирът също съдържа голямо разнообразие от биоактивни съставки, включително органични киселини и пептиди, които укрепват здравето.
Безмлечни варианти на кефира могат да се правят с кокосово мляко, кокосова вода и други сладки течности. Разбира се, обаче, тези алтернативи няма да имат същите хранителни качества.
Кефирът е по-мощен пробиотик от йогурта
Някои микроорганизми влияят добре на здравето, когато се консумират.
Известни като пробиотици, тези микроорганизми въздействат на човешкия организъм по различни начини - спомагат храносмилането, контрола върху теглото и психическото здраве.
Йогуртът е една от най-популярните пробиотични храни в западната култура, но кефирът се оказва доста по-стойностен източник.
Кефирените зърна съдържат до 61 различни вида бактерии и маи, превръщайки ги в изключително разнообразен източник на пробиотици.
Другите ферментирали млечни продукти съдържат далеч по-малко бактерии и нямат мая.
Кефирът има също и антибактериални свойства
Някои от пробиотиците в кефира се счита, че предпазват от инфекции.
В това число влизат Lactobacillus kefiri, които са уникални за кефира.
Проучванията сочат, че тези пробиотици могат да ограничат размножаването на разни зловредни бактерии, сред които Salmonella, Helicobacter pylori и E. coli.
Кефиранът, който е вид въглехидрат в кефира, също има антибактериални свойства.
Кефирът заздравява костиte и понижава риска от остеопороза
Остеопорозата се характеризира с разграждане на костната тъкан и е сериозен проблем в западните страни.
Особено типично заболяване сред по-възрастните дами, увеличаващо риска от счупвания на костите.
Едно от най-ефективните решения за запазване на здравето на вашите кости е да си набавяте достатъчно калци, за да забавите развитието на остеопороза.
Пълномасленият кефир не само съдържа много калций, но и витамин К2, който играе главна роля в калциевия метаболизъм. Добавянето на К2 към диетата е доказано, че понижава риска от счупвания с до 81%.
Наскорошни проучвания с животни сочат, че кефирът води до по-добро усвояване на калция от костните клетки. Това води до по-голяма плътност на костите, укрепвайки тяхната здравина.
Кефирът спомага също и в борбата с рака
Ракът е една от водещите причини за смърт по цял свят. Ракът е заболяване, при което болни клетки започват да се размножават из тялото неконтролируемо - например, под формата на тумор.
Пробиотиците във ферментиралите млечни продукти се счита, че намалят растежа на тумори, подсилвайки имунната система. Така че, напълно възможно е кефирът да помогне при борбата с рака.
Това негово свойство е било доказано в няколко лабораторни изследвания.
При едно от тях учените открили, че кефирът води до 56% намаляне на раковите клетки, докато йогуртът само до 14%.
Имай предвид все пак, че са необходими доста повече изследвания, за да се потвърди категорично това твърдение.
Пробиотиците в него помагат при храносмилателни проблеми
Пробиотиците като кефира наистина помагат за възстановяването на баланса на добрите бактерии в корема.
Затова и са толкова ефективни при лечението на диария.
Освен това, има доказателства, че пробиотиците лекуват и куп други храносмилателни проблеми - сред тях са разни синдроми на червата, язви, предизвикани от инфекции и много други.
Затова, кефирът може да е твоето решение, ако имаш проблем с храносмилателната система.
В кефирът няма много лактоза
Млечните продукти съдържат естествена захар, наричана лактоза.
Много хора, особено възрастни, не могат да я разграждат и усвояват пълноценно. Това се нарича 'лактозна непоносимост'.
Бактериите в млечната киселина на ферментиралите млечни продукти - като кефира и йогурта, превръщат лактозата в млечна киселина и затова тези храни съдържат по-малко лактоза от млякото, например.
Те също съдържат ензими, които допълнително спомагат за разграждането на лактозата.
Затова кефирът може да се приема дори и от хора, които имат непоносимост към лактоза.
Кефир може да се направи и без никаква лактоза, като се използва кокосова вода, плодов сок или всяка друга течност, която не е млечна.
Кефирът може да подобри симптомите, съпровождащи алергии и астма
Някои храни и вещества предизвикват алергични реакции и възпаления.
Хората с по-чувствителна имунна система са по-склонни към алергии, които могат да предизвикат дори и астма.
Проучвания със животни сочат, че кефирът потиска някои възпаления, които се свързват с алергии и по-тежки състояния като астма.
При хората са необходими допълнителни изследвания, за да се затвърди това твърдение.
Кефирът се прави лесно и вкъщи
Ако не си уверен в качеството на продавания в магазина кефир, можеш с лекота да си го направиш и вкъщи.
Комбиниран с пресни плодове, кефирът става изключително приятен и полезен десерт.
Кефирените зърна се намират лесно из био магазините, супермаркетите, както и в интернет.
Из интернет има също и много материали за това как да си направиш кефир, но като цяло процесът е следният:
- Слагаш 1-2 ч.л. (14-28 грама) кефирени зърна в малък буркан. Колкото повече използваш, толкова по-бързо ще се размножат.
- Добавяш 2 чаши (500 милилитра) мляко, като за предпочитане е да е дори сурово. Млякото от хранените с трева крваи е най-здравословно. Остави 2-3 сантиметра свободно място в буркана.
- Можеш да добавиш и сметана, ако искаш да сгъстиш субстанцията.
- Затвори буркана и го остави на стайна температура за 12-36 часа. Това е.Започне ли да става на буци, готово е. След като изцедиш течността, остават кефирените зърна.
Можеш да ги използваш отново в буркана с още мляко, повтаряйки процеса.
Вкусно е, здравословно е и се прави лесно.
Заключение
Кефирът е здравословна ферментирала храна, наподобяваща йогурт за пиене.
Продуктът традиционно се произвежда с мляко, но има и безмлечни алтернативи.
Проучванията сочат, че подобрява имунната система, спомага при проблеми с храносмилането, заздравява костите и дори помага в борбата с рака.
Та какво чакаш? Опитай! Със сигурност ще усетиш ползите, които са безчет.