Зареждане

Коронавирус - как да се предпазим (пълно ръководство)

Коронавирус - как да се предпазим (пълно ръководство)
Публикувано на: Март 13, 2020 в 08:54 ч
Колкото и да не ни се иска, темата за коронавирус е толкова актуална и разпространена, че няма как да си затворим очите за нея, особено след като СЗО обяви пандемия, започнаха да се отменят дългоочаквани спортни събития, а напрежението сред хората нараства. Като трениращи в зали с множество хора, фитнеси, а и изобщо взаимодействието ни с хората в обществото, всеки от нас носи отговорност за по-нататъшното развитие на пандемията сред съгражданите ни в България.

Не насажданата паника, а информираността, адекватните и целенасочени действия ще помогнат за справяне със ситуацията.

Тъй като коронавирусът (COVID-19) се разпространява светкавично, включително у нас, предлагаме ви няколко практически съвета, които се повтарят сред изследвания и коментари на лекари по света.

На първо място е хигиената


Вирусът може да се лепне най-вече от контакт със замърсена повърхност или заразен човек. Малки промени в ежедневните навици ни дават едно допълнително ниво на защита.

От хора най-много бактерии се предават при ръкостискането и целувките. Една простичка промяна като например вместо ръкостискане поздравяваме по друг по-малко контактен начин, намаляваме риска с до 90%.

Заразен човек обаче може да пипне парапет, дръжки на врати, пари, мобилни устройства и други места, които се пипат от много хора и така да си закачи вирус върху кожата на ръцете си, където той стои и чака да проникне в организма, ако не бъде отмит или изчистен.
 

Затова мийте ръцете със сапун и топла вода - те помагат за разграждане на мастната обвивка на вируса и го отмиват. Спиртът също върши сходна работа, затова при липса на сапун удачно е да се използват дезинфектанти или мокри кърпички, за препоръчване с алкохолна основа.

Вирусът не може да проникне през кожата ви, но чака удобен момент да го направи през лигавиците и дихателните пътища. Тоест със замърсена ръка ако пипнете очи, нос уста и изобщо лицето си - тогава шансът на вируса да се вмъкне във вашия организъм е голям.

И тук идва следващата главна точка след хигиената, а именно...

Имунната система


Тук трябва да се фокусирате много, тъй като лекарство и ваксина за коронавирусът (COVID-19) все още няма. Тоест единствената ни защита е здравата имунна система, която се бори денонощно с вирусите. Затова обърнете внимание на следните неща: сън, тренировки, хранителни добавки и здравословно хранене.

Веднага даваме няколко насоки:

1. Погрижете се за съня си
 
Освен че е нужно да си набавяте добро количество дълбок сън (може да си помогнете с мелатонин), намалете и стреса. Тъй като това звучи много хубаво на думи, но често трудно изпълнимо, на помощ идва медитацията, тъй като тя намаля стреса върху имунната система като цяло.
 

В Интернет може да откриете доста кратки клипове и аудио с бързи медитации и връщането на дишането в ритъм. Препоръчваме тези на Headspace, които са 10-минутни и безплатни.

2. Раздвижвайте се
 
Движението завърта кръвта из цялото тяло и кара организмът да работи оптимално. Не говорим за тежки и изтощителни тренировки до отказ, а за умерено натоварване. И тъй като фитнесите и залите за тренировки може да се водят за сравнително рисково място в момента, може да правите тренировки у дома или на открито.
 

По-учестеното дишане по време на тренировка помага и за изкарването на бактериите от белите ви дробове.

3. Витамин D
 
Витамини D и витамин C помагат за произвеждането на протеин, който от своя страна участва в убиването на вирусите и бактериите в тялото. И понеже коронавирусът (COVID-19) атакува дихателните органи, няма как тук да не отбележим, че витамин D помага за ограничаването на респираторните инфекции и в случая би помогнал и срещу коронавируса (COVID-19).

За респираторните инфекции и повлияването им от витамин D има и изследване на Световната здравна организация, което показва, че витаминът трябва да се взима като превантивна мярка, за да има ефект, а не след вече настъпила зараза.
 

В проучване сред 107 възрастни пациенти на една част е била давана висока доза витамин D, а на други - стандартно по-малка доза. След година учените установли, че хората от групата с високата доза са имали 40% по-малко респираторни инфекции в сравнение с другата група.

И в последните анализи от 25 различни изследвания над 11 000 пациенти ясно се показва защитната функция на витамин D срещу инфекция на дихателните пътища.

4. Селен
 
Селенът е важен микронутриент, които влияе върху реакцията на имунната система, щитовидната жлеза, оксидативния стрес и много други.

Дефицитът на селен в организма се свързва с допускане на повече вирусни заболявания.


Китайската нация е известно с това, че има дефицит на селен и това според някои може да е причината те да бъдат покосени толкова рязко.
 

Учените в ZRT Laboratory са категорични, че селенът е една от най-важните добавки за спомагане на защитата на организма срещу вирусни инфекции.

Друг минерал, който спомага действието на селена е цинк.

5. В помощ на имунната система
 
За да функционира оптимално имунната система, тя трябва да има нужните хранителни вещества, микро и макронутриенти. Всички вещества с антиоксидантно действие помагат на тялото да се справи с бактериите. Мултивитамините и витамин C не противодействат пряко срещу вирусните инфекции, но помагат на тялото да увеличи защитните си сили.
 

Глутаминът изключително важна аминокиселина, която има ключова роля за правилното изпълнение на много функции в човешкия организъм, сред които и оптималното функциониране на имунната система, действайки като нейно гориво. Глутаминът е известен като "кралят на аминокиселините" и повишава процеса на възстановяване.

Хранането


Консумацията на плодове и зеленчуци е изключително важна за подобряване на защитните сили на организма. Добър вариант са смутиата с антиоксидантно действие.

Зеленикавите храни като например шейк със спанак и бадемово мляко, с добавен джинджифил плюс някой плод като портокал, банан и ананас действат изключително благоприятно на имунната система.


Редно е и приемът на алкохол да бъде минимален. Макар и няма как да отречем лечебните свойства на традиционните български алкохоли като ракия и вино (в малки количества), доказано е че при консумация на по-големи количества възстановителните процеси се забавят, за сметка на възпалителните - а във време на пандемия не бихте искали да товарите организма си с излишни усилия.

Маските за лице


Определено много наболяла тема са маските за лице - в какъв случай помагат те. Главно ако сте здрави - помагат за да не си пипате носа и устата с евентуално замърсени ръце, което не е малко. За съжаление обаче много сънародници експлоатират ситуацията и използват паниката за да продават този консуматив на изключително завишена цена.


Носенето на маска за лице със сигурност не е желязна гаранция, че няма да се разболеете - вирусите също могат да се предават през очите и чрез малки вирусни частици, известни като аерозоли, които могат да проникнат през маските. Въпреки това маските са ефективни при улавянето на капчици, което е основен път на предаване на коронавируса, а някои проучвания твърдят, че дават приблизително пет пъти по-голяма защита в сравнение с липсата на маска (въпреки че други проучвания посочват по-ниски нива на ефективност).

Ако проявявате симптоми на коронавирус или сте диагностицирани, носенето на маска също може да защити другите. Така че маските са от решаващо значение за здравните и социалните работници, които се грижат за пациентите, а също така се препоръчват за членове на семейството, които трябва да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът трябва да имат маска.


Въпреки това маските вероятно почти нямат полза, ако просто се разхождате из града или пътувате с автобус, така че няма нужда да купувате огромно количество, съобщиха от NOVA.

Може да видите и епизода на подкаста MMA.BG Live, в който поговорихме за пандемията и това как тя се отразява не само на спортуващите, но и на живота на хората като цяло в дискусия, подплатена с интересни факти.
 

Бързи факти за коронавирусът (COVID-19)


Ето няколко бързи факта за коронавирусът, които е добре да знаете:

1. Симптоми
Пациентите имат средна то тежко респираторно заболяване със следните симптоми:
  • треска
  • кашлица
  • недостиг на въздух
Усложненията могат да доведат до пневмония и в двата бели дроба.

2. Предпазване
  • избягвайте контакт с болни хора
  • не си пипайте очите, носа и устата с неизмити ръце
  • мийте си ръцете поне за 20 секунди. Използвайте дезинфектанти на алкохолна основа (поне 60%), ако не е възможно да ползвате сапун

3. Ако сте болен
  • стойте си у дома
  • прикривайте с кърпа устата си, когато кашляте и след това я изхвърляйте
  • почиствайте и дезинфекцирайте често докосваните от вас повърхности и обекти

4. Има ли лечение
В момента няма специфично антивирусно лечение срещу коронавирусът. Заразените хора търсят медицинска помощ заради изолиране на заболяването и облекчаване на симптомите.
 

Призоваваме ви да бъдем отговорни - ако не толкова за нас самите, то за възрастните родители и роднини около нас, към които бихме могли да бъдем преносители. Младите изкарват вируса леко, но както е известно при възрастните хора, които имат и съпътстващи хронични белодробни или сърдечни заболявания, коронавирусът може да се окаже причина за усложнения.

За момента само хигиената, поддръжка на здравето с горните съвети и социална отговорност към всички останали хора са единствените неща, които гарантирано биха помогнали на ситуацията да бъде овладяна максимално бързо. А най-хубавото е, че тези три неща зависят изцяло от нас.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес