Зареждане

Витамин D подобрява паметта, но може да забави и реакциите

Витамин D подобрява паметта, но може да забави и реакциите
Публикувано на: Май 1, 2019 в 13:57 ч
Доколко витамин D може да бъде полезен за паметта и за учебната способност при възрастните и доколко може да навреди?

Уникално ново проучване показва, че по-възрастните дами с наднормено тегло, които приемали повече от три пъти над препоръчителната дневна доза витамин D, имали по-добра памет и учели по-лесно - но същевременно били и с по-забавени реакции. Учените смятат, че по-бавните реакции водят до повишен риск от падане и травми.

За проучването изследователите използвали компютри, за да проследяват въздействието на витамин D върху когнитивните функции. Използвани били три групи от жени между 50 и 70 години.

Една от групите приемала препоръчителната дневна доза от 600 международни единици (IU), еквивалент на 15 микрограма, витамин D ежедневно в продължение на една година. Втората група приемала 2 000 IU на ден, а третата по 4 000 IU. Всички жени работели със специалисти, за да се опитат да свалят част от теглото си.
 

Учените установяват, че паметта и учебните способности се подобрили при групата, приемала по 2 000 IU всеки ден, но не били в по-добро състояние при групата, която приемала по-голямо количество. В същото време, реакциите при жените, приемали по 2 000 IU на ден, били по-бавни и още по-забавени при дамите, приемали по-голяма доза.

"Бавните реакции може да доведат до други негативни последствия, като например увеличават риска от падане и фрактури." - споделя автора на труда Sue Shapses, професор в Rutgers University, занимаваща се също и със затлъстяването в Ню Джърси. "Това е много вероятно, тъй като и други учени са установявали, че приема на 2 000 IU и повече витамин D дневно увеличава риска от падане, но не било ясно защо. Нашият екип откри, че причината за това може би са забавените реакции. Мнозина мислят, че колкото повече витамин D пият, толкова по-добре, но това проучване сочи, че нещата не стоят така в действителност.

Shapses разкрива, че 4 000 IU дневно може и да не са проблемни за младите хора, но при по-възрастните може да доведе до загуба на баланс и падания заради забавяне на реакциите.

Това е официалното заключение на учените за момента. Витамин D, известен също с ползите си върху здравето на костите, се набавя от слънчевите лъчи, както и от някои храни. Учените също открили, че витамин D оказва сериозно влияние върху начина, по който тялото, включително и мозъка, функционира.

 
Когнитивната недостатъчност и деменцията са сред основните здравни проблеми на човечеството, като се проявяват при по-възрастните. Има доказателства, че витамин D спомага правилната функция на централната нервна система.

Повече от 1 на 4 души на възраст от 65 и повече години падат всяка година според Американските Центрове за превенция от заболявания. Годишно в САЩ са отчетени 29 милиона падания, 3 милиона посещения в спешното, 800 000 хоспитализации и 28 000 смъртни случая. Падането също води и до над 31 милиона долара годишни разходи по националната здравна програма Medicare. Да не говорим, че разходите се очаква да растат, ако не се вземат мерки.

Необходими са още проучвания, за да се установи дали забавените реакции водят до увеличение на вероятността от падане и травми при рисковите групи. Важно е също да се направят проучвания с хора на различна възраст, от различен пол, раса, с различни периоди и различни дози витамин D, според Shapses.

А ние продължаваме да следим с интерес за нови научни факти.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес