Зареждане

Въглехидрати

Въглехидрати
Публикувано на: Октомври 8, 2009 в 11:10 ч
Снимка: benhngoaida.org

В правилното функциониране на тялото ни въглехидратите играят главна роля. Една от най-важните им функции е да са главен източник на енергия или гориво. Затова за да функционира оптимално, тялото има нужда от определено количество въглехидрати. За всеки отделен спортист то е различно и е в зависимост от отговорите на няколкото подточки по-долу. По този начин доста точно може да се определи дневният въглехидратен прием.


Фактори за изчисляване на въглехидратния прием при всеки трениращ:
- тегло (чиста мускулна маса и тегло на мазнините)
- базово ниво на обмяна на веществата
- вид на консумираните въглехидрати
- грамове въглехидрати в отделно хранене
- общ въглехидратен прием за деня
- ниво на инсулинова чувствителност или резистентност
- процент подкожна мазнина
- дневен калориен разход
- вид физическа активност (аеробна или анаеробна)
- термичен ефект на храната
- време между отделните хранения
- балансиране на макрохраните

Друга важна роля на въглехидратите е ефектът им спрямо протеина. Те са познати като „щадящи протеина", т.е. предотвратяват превръщането на консумирания протеин в глюкоза, която да послужи за енергия щом нивото на гликогена намалее. Този процес, познат като глюкогенезис, става, когато нивото на кръвната захар е твърде ниско. И още една много важна роля на въглехидратите - те са отговорни за правилното функциониране на централната нервна система. Тъй като не разполага със собствени запаси гликоген подобно на мускулите или черния дроб, човешкият мозък използва като главен източник на гориво глюкозата.


Постоянният прием на въглехидрати предотвратява изпадането в хипогликемия - състояние, познато още като ниска кръвна захар. Симптомите включват глад, сънливост, слабост и изтощение. Как използва тялото въглехидратите? След храносмилането и абсорбцията на храната през стените на тънките черва тялото има три възможности да използва глюкозата, навлизаща в кръвообращението:
- да бъде изгорена веднага в митохондриите на клетките, освобождавайки въглероден двуокис, вода и енергия


- тялото да я превърне в черния дроб и мускулите в гликоген, ако няма непосредствена нужда от глюкоза. Складиран там, той осигурява енергия само за мускулите, докато гликогенът, складиран в черния дроб, доставя енергия за цялото тяло.


- останалата след насищането на черния дроб и мускулите с гликоген глюкоза да се превърне в телесна мазнина и да се складира в мастните клетки на тялото. Степента на превръщане на глюкозата в мазнини зависи от ред фактори, но главно от това дали приемът на калории е по-голям от разходът им.


Връзката кръв-захар

Регулаторната система на тялото регулира автоматично нивото на кръвната захар. Тялото разполага постоянно с приблизително 20 г кръвна захар, която е постоянно в циркулация. Органът, който е тясно свързан с и коригира нивото на кръвната захар, е панкреасът. Ако кръвната захар се увеличи, той освобождава инсулин; ако пък нивото й е твърде ниско, той отделя глюкагон. Отделеният инсулин дава сигнал на мастните клетки да абсорбират глюкозата, намалявайки така нивото на кръвната захар до нормално - обикновено това става след хранене. От своя страна глюкагонът подава сигнал на черния дроб да започне превръщането на гликоген в глюкоза и отделянето й в кръвообращението. Този процес качва нивото на кръвната захар до нормално и обикновено се случва между храненията.


Какво обаче ви касае вас като билдери всичко това? Преди всичко трябва да помните, че когато нивото на инсулина е високо, тялото ви складира излишната глюкоза като подкожна мазнина. Важно е и да се знае как различните видове въглехидрати взаимодействат с мускулите. Ензимите в мускулите метаболизират нишестето, което се разгражда до глюкоза, докато черният дроб притежава ензимите за превръщането на глюкозата, фруктозата, галактозата, аминокиселините и другите метаболити до гликоген, който бива складиран в гликогенните му депа. И тъй като мускулите могат да складират 240 до 400 г гликоген, а черният дроб - само около 100 г, полезно е да се придържате към приема главно на комплексни въглехидрати. Както стана въпрос по-горе, мускулният гликоген се използва само от мускулите и тъй като е подобен на амилопектина в нишестето, за попълване на гликогеновите запаси е логично тялото да бъде снабдявано предимно с комплексни въглехидрати. Всичко казано дотук може да се синтезира в две точки:

 

 

- трябва да установите точното количество въглехидрати, нужни за правилното функциониране на организма, без при това да се надвишава специфичната нужда от тях


- приетите въглехидрати да са комплексни (сложни) - така се избягва отделянето на много инсулин, а от друга страна това спомага за бързото попълване на гликогеновите запаси в мускулите. 
 

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес