Зареждане

Мелкизаел Коста! Боецът с витилигото, който едва не умря в клетката!

Мелкизаел Коста! Боецът с витилигото, който едва не умря в клетката!
Публикувано на: Ноември 25, 2022 в 15:00 ч
ММА боецът Мелкизаел "Melk" Коста има доста интересна история.26-годишният бразилец страда от кожното заболяване - витилиго. Това е заболяване, проявяващо се при около 1% от хората. Симптомите му се изразяват в появата на светли петна по кожата, подобни на карта.

С течение на времето болестта активно прогресира, но не е опасна за живота и е невъзможно да заразите другите с витилиго.

Днес този проблем е широко известен и моделите с витилиго са търсени не по-малко от хората без такива отклонения. Но в Бразилия преди 20 години мислеха по различен начин, така че за Коста беше трудно като дете.

Родителите на неговите връстници им забраняват да общуват с него.

"Стой далеч от това дете. Той е покрит с рани.”, такава заповед беше дадена на петгодишно момче.

Хората наоколо възприемаха появата на Коста с враждебност, а негативът най-често идвал от възрастни, а не от деца.

„Хората бяха объркани от болестта ми. Не искаха да се свързват с мен. Изглеждах им отвратителен. Поради това страдах от всякакви видове дискриминация.“, спомня си Мелк в интервю за MMA Junkie.

Коста бил много комплексиран. Той се опитвал да избегне обществото и за това се преместил от гъсто населен район в село, където работил  във ферма.

„Не исках да ходя в града. Не исках хората да ме виждат. Депресията започна да пуска корени в мен. Започнах да изпитвам към себе си същото като тях - отвращение. 

И бойните изкуства ме спасиха от това”, спомня си бразилецът.

Коста не обвинява хората и вярва, че тяхната жестокост се дължи на невежество. Дори родителите на момчето смятаха, че той няма да си намери работа с такова заболяване. 

"Когато порасна, искам да стана лекар", казал веднъж Мелк на баща си, на което получил отговор: "Сине, не можеш да станеш лекар заради състоянието си." 

Коста-младши не се отказва: "Какво ще кажете за ченге ?" Отговорът бил подобен: "Не можеш да станеш полицай заради състоянието си".

Тогава човекът се замисля какво изобщо може да направи, като се има предвид болестта му. Отговорът на Мелк не дойде от родителите му, а от видеоиграта UFC за PlayStation 3. Превъртайки списъка с бойци, бразилецът е шокиран, когато случайно попада на Скот Йоргенсен.

„Играх и видях този човек и той изглеждаше точно по същия начин. Помислих си: „Това наистина ли е? Или измислен ? Кой е ? Потърсих го в Google и видях, че е UFC боец. 

Помислих си: "По дяволите, този човек е точно като мен, така че мога да бъда истински UFC боец." Най-накрая намерих призвание." 

Скот Йоргенсен беше този, който до голяма степен ми отвори тази идея. Той ми показа, че някой ден това ще бъде възможно.”, споделя Коста.

Но самочувствието не дойде веднага. Във фитнеса бразилецът се срамуваше да свали тениската си и мразеше да го снимат, защото се срамуваше от себе си. Преоценката настъпи след смъртта на брат му, който загива при катастрофа.

„Той умря с вярата, че мога да постигна нещо. Казах, че ще го направя за себе си и за него. Това ме изведе на ново ниво и ме мотивира да продължа напред.“, казва Мелк.

Сега Коста се опитва да мисли само по положителен начин. Бразилецът напълно променя подхода си към живота.

„Обичам кожата си. Харесвам как изглеждам. Не мога да си представя себе си различен. Днес обичам да правя снимки. 

Когато се снимам с още десет души, аз съм акцентът на снимката. Само аз се различавам по нещо, всички ще ме гледат. Това ме кара да се гордея“, признава боецът.

Личният живот на бразилеца е пълен с наистина трудни моменти, а най-критичният епизод в бойния път на Мелк се случи през 2018 г., когато той се изправи срещу Рафаел Барбоса за титлата в промоцията Demolidor Fight.Барбоса приложи анаконда на Мелк, а 20 секунди по-късно, според Рафаел, той казал на рефера, че Коста е аут. Съдията стоеше до спортистите 90 секунди, но не провери дали Мелк е в съзнание.

"Аз припаднах, след като завих в грешната посока. Първото нещо, което си спомням е как отворих очи и видях треньорите и лекаря. Не можех да дишам, беше мъчително. 

Възстанових се едва когато отидох в болницата и ми дадоха някакъв серум. Видях на видеото, че припаднах и очите ми бяха отворени. Мръднах няколко пъти, но това са конвулсии. 

От двата ъгъла викаха, че съм аут, но реферът каза, че ще спре двубоя само ако припадна. Съперникът ми спря битката. В противен случай щях да съм мъртъв.“, спомня си Коста в разговор с MMA Fighting.

Реферът Емерсън Перейра Саес каза, че не е забелязал конвулсиите на Коста и затова не е спрял битката до последно. Но Рафаел Барбоса потвърди, че е пуснал Мелк точно по указание на рефера. След тази битка цялата MMA общност се нахвърли върху Саес и той обяви, че се оттегля.

Коста се възстанови от тази почти смъртоносна „анаконда“ и сега е готов да мачка в LFA, за да си проправи път към UFC. Той е само на 26 години, а ръководството на UFC винаги се интересува от нестандартни бойци, дори ако техните умения не достигат най-високо ниво.

Мелкизаел Коста не е лош боец. Той има 19 победи и 5 загуби в кариерата си. Мелк е в серия от 2 поредни победи и тази година записа 3 победи и 1 загуба. Коста приключва 13 от срещите си и само 2 пъти пада с приключване.

Той определено има шанс да влезе в UFC, след като е преборил далеч по-големи предизвикателства в живота.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес