Зареждане

Кой спорт е най-успешният в коктейла от спортове, наричан ММА?

Кой спорт е най-успешният в коктейла от спортове, наричан ММА?
Публикувано на: Януари 30, 2012 в 13:11 ч

Ракетообразният възход на Краси Младенов в ММА ме провокираха да се замисля върху нещо, което занимава умовете на запалените по бойните спортове от години. Кой спорт е най-успешният в коктейла от спортове, наричан ММА?


У нас? Това е борбата. Статистиката е красноречива. Водещите мма-бойци на България идват от борбата. Станислав Недков, ММA боец номер 1 за 2011 година е бивш борец, Йордан Радев – също. На последнотото издание на Максфайт 25 в Бургас се качиха трима бивши елитни борци : Георги Стоянов в кат. До 70 кг, Христо Христов в по-горната до 80 кг и вече споменатия Краси Младенов в кат до 84 кг и резулатът беше – категорични победи, за тези, които са тренирали в националните гарнитури по борба на България.
Обяснението може да се види с просто око.

мма българия

И тримата са изключително атлетични, силата им е неимоверна, гъвкавостта им на завидно ниво, но това, което понякога не се забелязва – тези тримата са научени как да се държат в екстремни ситуации. Каквато е мач в ММА. Затова действията на хасковлията Христо Христов срещу Георги Валентинов приличаха на добре премерени движения на часовникар, Краси Младенов взе страха на противника /умишлено/ си още в първата минута, а Георги Стоянов показа, че вече може и да удря точно и навреме. И за това има обяснение. Негов треньор е многократният шампион по кикбокс Теодор Карастоянов, който знае как да научи своите хора на удари и кикове.

Относно важното в бойните спортове - самочувствието, обяснението е същото: борците са донесли най-много медали от световни и европейски първенства, държат рекорда и по брой на олимпийски призови места. Това вдъхма самоувереност и тя личи който и да е от тях още с качването им на ринга.

Не че в Америка не е така. Като се почне от Ранди Коатюр,Чък Лидел, Куинтън Джаксън, Дан Хендерсън / не могат да бъда изброени всичките/ са минали през силната американска школа по борба.

Ние сме изключение. Вярно е, че най-много са силните борци в българския ММА, но веднага след тях идват отличниците от бойното самбо. Благой Иванов, Близнаците Росен и Румен Димитрови, Камен Георгиев, Боби Бранков, Никола Дипчиков са елитни представители на този спорт, а учудващо голям е броят на желаещите от бойното самбо да мерят сили в ММА-я.


Има кикбоксьори със силни прояви в изданията на Максфайт, но не са много. Причините са по-скоро административни. Деян Топалски има невероятен напредък, благодарение на усилените си занимания на земя. Неговият треньор, специалистът по кикбокс Мишо Симов съзнава,че без умения в борбата и бразилското жиужицу Деян неговите шансове за успех намаляват на 50%.

Един факт, който бие на очи още от пръв поглед. Липсват боксьорите. Единственият, който се опитва опитва сили в залата в ММА е тежкият бивш национал по бокс Борислав Иглев.

Едното обяснение е, че боксьорите могат да се защитават добре срещу удари, но срещу кикове, а особено срещу хватове от борбата и бразилското жиу жицу са безпомощни.

И в това е голямата разлика спрямо ММА в Америка. Изчислено е, че 75 % от боевете на Страйкфорс преминават в стойка. Ник Диаз /сега в UFC/, Гилберт Мелендес, Люк Рокхолд и шампионката в средна категория Джина Карано са преминали през елитните боксови школи на Калифорния. Харитонов има 45 мача по бокс, стигнал но юношеския национален отбор на Русия, Герард Мусаси е шампион по бокс на Холандия с амбиции да участва на Олимпйските игри в Лондон тази година.

Борислав Бояджиев е един от нашите най-добри треньори по бокс, който следи внимателно развитието на ММА в България и в чужбина. Той се удивлява на мъжкия дух, който цари в този спорт.

С тези силови показатели и агресия, ако те успеят да усъвършестват и играта с крака, и чувството за дистанция, няма в света кой да ги бие”, смята треньорът по бокс на Стъки.

Камен Петров, mmabg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес