Зареждане

В САЩ забраняват антибиотиците в месото

В САЩ забраняват антибиотиците в месото
Публикувано на: Декември 15, 2013 в 13:53 ч
Снимка: wikimedia.org
Използването на антибиотици при отглеждането на животните за месо вреди сериозно на защитните организми на хората. В САЩ тази процедура вече излиза извън закона.

В повече от две десетилетия животновъдите използват антибиотици, за да стимулират растежа на своята продукция. Тази порочна практика е добре позната не само в чужбина, но и у нас.

Проблемът е, че същите медикаменти, които се дават на пилетата, кравите и прасетата за да натрупат повече килограми, се дават и на хората, когато са болни. Стига се до момента, в който месото, което купуваме и ядем е причината антибиотиците да не ни помагат, когато имаме нужда, т.е. изградена е резистентност към тях.

Но нещата са на път да се променят. Както знаем всичко хубаво и лошо има тенденция да идва от запад насам. Тази седмица FDA (агенцията, която се грижи за контрола върху лекарствата и храните в САЩ) е приела нови закони, които изключват употребата на антибиотици при отглеждането на животни - така месото ще бъде по-чисто и безопасно за употреба от американските консуматори.

Промяната ще бъде прилагана активно в следващите три години, като в този период ще трябва да се забрани напълно на фермерите да слагат антибиотици в храната на животните си. Единствения вариант да дават медикаменти на добитъка си, е ако фермерите получат разрешение от ветеринар, за лечение на някое заболяване. В момента антибиотиците могат да се купят почти свободно в САЩ.

От публична гледна точка, новият закон се стреми да намали броят на смъртните случаи от антибиотична резистентност. Според доклад на FDA от по-рано тази година, 81% от пуешкото, 69% от свинското, 55% от телешкото и 39% от пилешкото месо, което е било тествано от агенцията, е съдържало устойчиви на антибиотици бактерии, а всяка година около два милиона американци се разболяват, като от тях 23 000 умират именно заради инфекции, които не могат да се повлияят от антибиотиците.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес