Най-големият сайт за бойни спортове

       

Въздействието на някои хормони върху мотивацията

Въздействието на някои хормони върху мотивацията
Публикувано на: Юни 23, 2012 в 09:15 ч
Снимка: staticflickr.com

Искаш ли да подобриш резултатите в залата? Проучване показва, че високите нива на някои хормони в мозъка помагат за мотивацията.

Всеки се нуждае от някакъв допълнителен тласък понякога, който да ги вкара в залата. Хормон, вече използван от някои атлети, увеличаващ броя на червени кръвни телца в тялото ти, може някой ден да ти бъде от полза, ако ти трябва мотивация. Наскорошно проучване, насочено към ефектите на еритропоетина (ЕПО) върху физическото представяне на мишки.

Този хормон, произвеждан в бъбреците, е най-добрият познат такъв за увеличаване на броя червени кръвни телца, което съответно подобрява транспортирането на кислород по цялото тяло. Кислородът е от голямо значение, когато тренураш, така че колкото повече от него имаш, толкова по-добро ще е представянето ти в залата.

Някои издръжливи атлети, третирани с ЕПО, също съобщават за повишена мотивация по време на тренировки. Въпреки това обаче, не при всички хора се забелязва такъв резултат.

Швейцарски учени са използвали специални мишки, за да проверят дали могат да идентифицират мотивационните ефекти, причинени от ЕПО. За разлика от други мишки, тези имали високо ниво на ЕПО в мозъка си. Специално отгледаните мишки показали по-добро представяне - изразено в по-добър аеробен капацитет, както и по-голяма издръжливост преди да се изморят.

Тези мишки обаче, не притежавали повишен брой червени кръвни телца, ускорено сърцебиене или кръвно налягане. Това, споделят учените, е факт, защото ЕПО, синтезиран в мозъка, въздейства директно на главния мозък, вместо на костния, където се произвеждат червените кръвни телца.

"Най-вероятно е, че ЕПО има ефект върху настроението на човек и може да бъде използван върху пациенти, страдащи от депресия и подобни заболявания," споделя Макс Гасман, един от авторите на това проучване.

Въпреки всичко обаче, са нужни повече изследвания върху хора, за да бъде потвърдено дали ЕПО може да помогне на хората, "страдащи" от безконечен мързел, да получат нужната мотивация, за да тренират повече.

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Солидна мотивация от Nick Vujicic

Солидна мотивация от Nick Vujicic
Отделете няколко минутки и вижте това. Ще се запознаете с Nick Vujicic от "Живот без крайници".
Статии » септември 14, 2010 (6)
цялата статия

Мотивация от UFC професионалисти

Мотивация от UFC професионалисти
Първата стъпка винаги е най-трудна. Затова от най-голяма полза е мотивацията.
Статии » февруари 21, 2013 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook