Зареждане

4 суперхрани за борба с възпаленията

4 суперхрани за борба с възпаленията
Публикувано на: Август 26, 2014 в 10:22 ч
Снимка: facebook.com
Но какво точно представлява възпалението? И как точно то влияе на изграждането на качествена мускулна маса и топене на излишните мазнини?

Когато повечето от нас тренират в залата, на открито или дори у дома, обикновено имаме до някаква степен мускулна треска на следващия ден. Тази мускулна треска може да продължи от няколко часа до няколко дни. Това е естествения начин на тялото да ни каже да забавим малко темпото, така че да може да се възстанови от преживяното натоварване и да стане по-голямо и по-силно. Част от този процес е възпалението, което се появява на места в тялото.

Голяма грешка при повечето трениращи е подценяване на този възпалителен процес. Възпалението е защитен механизъм на имунната система срещу контузии, външни тела и инфекции; може да бъде краткосрочно или дългосрочно. То обаче във всички случаи е необходимо - мускулите ни трябва да се възстановят, преди да преминат през същото или по-високо натоварване отново. От друга страна обаче, ако възпалителния процес се увеличи, това може да е пагубно за тялото, което в такива случаи започва да разгражда здрава тъкан, което не е добре особено за тези, които трудно качват чиста мускулна маса.

Затова освен по-дългата почивка и употребата на противовъзпалителни лекарства, какво друго можем да направим, за да държим възпалителните процеси под контрол? Ами да си похапваме. Има храни, които могат да изграждат тъканите ви, докато помагат на тялото ви да се справи с възпалението.
 
 

Сьомга

 


Тази рибка е пълна с качествени белтъчини и полезни за ставите мазнини. Освен това сьомгата е и една от задължителни храни за борба с възпалението. Тя съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за по-бързото възстановяване на тялото и пазят хрущялите в ставите здрави.Когато ставите ви поскърцват, тези омега-3 мазнини могат да ги смажат, помагайки им да се движат по-свободни. Препоръчително е да си хапвате по два пъти в седмицата от тази риба.
 
 

Броколи

 

 
Всяко дете мрази броколите, но когато порасне това се променя. Броколите са друга суперхрана, която е пълна с противовъзпалителни вещества, фибри и антиоксиданти. Броколите съдържат в себе си вещество, наречено сулфорафан, което е доказано че помага срещу възпаленията. Но освен това помага и при ставни проблеми, предпазвайки хрущялите. Ако вече имате включени броколи в хранителния си режим, браво. Ако ли не, стремете се да похапвате поне 2-3 порции на седмица. Ставите ви ще са благодарни.
 
 

Джинджифил

 

 
Друг добър избор при борба с възпаленията е джиджифилът. Това вълшебно коренче съдържа веществото джинджерол, което намалява болките от възпаленията като поема ефектите от арахидоновата киселина. Прекалено голямото и наличие води до свръх производство на хормони, които от своя страна могат да предизвикате хронично възпаление. Можете да контролирате нивата на тази киселина, като добавяте джинджифила като подправка към храната си. Друг вариант да получите ползи като от прием на джинджифил, е да намалите количеството омега-6 мастни киселини и да вкарате повече омега-3.


 
 

Чесън

 

 
Чесънът също е добро допълнение към храната. Той е богат на сяра, което не само заздравява хрущялите, но намаля мускулните и ставните болки.


 
Възпаленията могат да имат много негативен ефект върху тялото, водейки до скованост в ставите, разграждане на хрущялите и подуване. За да избегнете подобни рискове, опитайте да вкарате тези 4 храни в режима си и ще усетите как мускулите и ставите ви се възстановяват по-бързо и по-пълноценно.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес