Зареждане

Боксът в MMA двубоите

Боксът в MMA двубоите
Публикувано на: Декември 17, 2009 в 17:04 ч

Боксовите умения са основни за всеки, който иска да се състезава в свободни двубои (MMA). Не може да излезете на ринга или в клетката срещу така добре тренираните бойци в наши дни, ако ви липсва важна част от пъзела на смесените бойни изкуства.

Също така не може и да вземете това парче и да очаквате то да пасне директно на вашата MMA игра, без да внесете малко промени в него.

Най-добрия вариант е да тренирате при треньор, който има наблюдения и в двата спорта, за да знае как да ги интегрира заедно.

Тази статия може да ви послужи като допълнение на тренировките ви при авторитетен треньор.

Нека разгледаме разликите между това как боксьорите и MMA бойците използват боксовите си умения.

Главните разлики са...

Как се прикриват и поемат удари в главата - ръкавиците, които се използват от боксьорите са доста по-големи от ръкавиците използвани в MMA (за сравнение повечето MMA ръкавици са 4oz, а боксьорските за състезание са 10oz). Те са по-голям щит зад който можете да си скриете главата, когато вашият опонент атакува. Също така ударът, който се абсорбира от боксовите ръкавици, не се предава до такава степен към главата, докато при MMA ръкавиците се усеща много повече. Така че докато боксьорите могат да се прикрият зад големите си ръаквици, като ги сложат директно пред лицето и оставят ударите да попадат директно върху тях, състезателите по смесени бойни изкуства трябва да се защитават по различен начин. Предпочитания от мнозина начин е защита с предмишницата и лактите. При защита от прав удар, бойците слагат ръцете си с дланите към челото, което изкарва предмишницата в правилна позиция за защита на лицето. За крошета, дланта на ръката се изнася по-назад към тила на главата, което предоставя възможност да се скрием зад цялата ни ръка.


Как се правят ескиважи - По време на двубой, боксьорите обикновено се навеждат с чупка в кръста напред и така избягват ударите. В MMA опонента ви може лесно да ви засече при такова навеждане с удар с коляно или крак в главата. Така че ако се наведете за предпазване от удар с чупка в кръста, докато сте в MMA двубой, направо си търсите белята. Много по-добра идея е да държите тялото си изправено и да се навеждате с помощта на коленете. Така няма да захапете нечие коляно.

Когато нанасяте удари - И в двата спорта е много важно да се нанасят точни удари. Ако засегнете важна част от тялото на опонента, ще му причините и повече поражения, а това все пак е главната цел и при двата спорта. Но по-малките ръкавици в MMA не предлагат толкова голяма защита и лесно може да си счупите ръката като пропуснете целта си и уцелите без да искате челото например. Така че когато нанасяте ударите си, целете се добре.

Колко силни удари може да поемате - Професионалните боксьори носят ръкавици, които са около 10oz, но ръкавиците в MMA са около 4oz. Това много променя силата на удара, която можете да издържите. Това не означава, че трябва да сте пасивни и да избягвате контакт с опонента от страх за нараняване. Това просто прави инструкциите, които се дават преди двубоя на двамата бойци "Пазете се през цялото време", толкова важни. Удряйте и избягвайте да бъдете удряни.

Въпреки че има много разлики между бокса и бокса в MMA, те не са чак толкова големи. За по-голямата част може да приложите уменията, които бокса ви е научил и директно да ги приложите в смесените бойни изкуства. Това става с малки промени.



Някои неща са универсални и не зависят дали ще се биете на ринг за бокс или в клетка за MMA двубой...

Ръцете горе, брадичката долу - Винаги се пазете, като държите гарда си горе. Брадичката прибрана до рамото е много по-трудна за удряне, от стърчащата брадичка.

Местете се в слепите петна на опонента - Стойте така, че да сте на сигурно място от силната ръка/крак на опонента. Това ви оставя и да се пазите от по-малко атаки, защото ще се пазите само от водещата ръка/крак на боеца.

Бъдете подвижни с краката - Подвижността е важна и за двата вида бойци. Тя е тази, която ви поставя в разстояние за удар и в разстояние за избягване на удар. Възможността да използвате техниката си зависи много от добрата работа с крака. Да бъдете подвижен означава да сте и по-трудна мишена за противника ви и той няма да може лесно да планира атака срещу вас.

Играйте с комбинации - Това е много просто, защитата от един удар е много по-лесна от защитата от два. А по този начин на опонента му е по-трудно да направи контра-атака, защото все още трябва да се пази.

Удрайте с цялото си тяло - С координиране на движението на цялото тяло, може да вкарата цялата му маса в силата на удара. Това става с помощта на краката, които се завъртат бедрата, а после и рамото, което води до по-голяма ударна сила в ръката.

Бъдете добре кондиционно-подготвени - Ако в двубой се изморите, независимо дали сте боксьор или състезател по смесени бойни изкуства, борец или нещо друго, двбуоят за вас е свършил. Буквално. 

Спортни стоки от нашият MMA магазин

Тази статия би могла да ви даде добър старт в научаването на основите на бокса в смесените бойни изкуства и кои аспекти на играта трябва да се променят за да паснат добре в MMA двубой.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес