Зареждане

Речник на гардовете - затворен гард

Речник на гардовете - затворен гард
Публикувано на: Януари 3, 2010 в 14:27 ч
Снимка: vk.me


Треминологията в бразилското жиу-житцу (BJJ) може да бъде както много объркваща, така и много смущаваща, за хората които започват тепърва граплинг тренировките си. Някои бойни изкуства, като кодокан джудо например, имат добре структурирани терминологии. Жиу-житцуто обаче е младо бойно изкуство, което постоянно се доразработва и в резултат на това, се получават нови позиции и вариации на старите.

От всички позиции, техники и ключове в бразилското жиу-житцу, гард позицията (guard) е преминала през всевъзможни вариации и терминологии. Има много различни гардове: closed guard, open guard, spider guard, half guard, butterfly guard, de la Riva guard са само малка част от тях. Освен това всяка гард позиция си има много вариации, в зависимост какъв ви е захвата на ръцете и къде са ви разположени краката.

Важно е да знаете, че няма един метод за гард, а също и че всички гардове не са направени за едно и също обкръжение. Някои позиции работят най-добре с ги, други без ги, а наличието на разрешение за удари може съвсем да промени стойността на позицията. Някои позиции са много добри за спечелване на граплинг състезания, но могат да бъдат много рисковани, ако се приложат при самозащита или състезание по смесени бойни изкуства (MMA).

Видовете гардове, върху които наблягате зависи от много неща, включително физическите ви възможности, правилата по които се състезавате и стилът на вашият инструктор. Целта на статията е да ви запознае с някои от най-известните гардове и да ви, да ви помогне да разберете част от терминологията и може би да ви даде идея как да подобрите собствената си игра.

Първата част от поредицата статии за гардовете обръща внимание на затворения гард (closed guard), а следващите ще ви запознаят с отворения гард (open guard) и полу-гарда (half guard).

ОБИКНОВЕН ЗАТВОРЕН ГАРД (CLOSED GUARD)

mma граплинг жиу житцу


Този стил гард е преподаван най-вече на новите трениращи и е ефективен дори и в състезания на високо ниво. Както всички затворени гардове, той заключва опонента между краката ви, което предлага добър контрол, пречи на опонента да подобри позицията си и ви дава възможност да атакувате със смяна на позицията и ключове.

Отпуснатата позиция на затворения гард може да се използва за кратка почивка при състезания по жиу-житцу или събмишън граплинг, но може много да ви навреди в MMA двубой или ситуация на самозащита. Ако използвате затворения гард за да се защитите от удари с ръце, трябва задължително да държите главата на опонента надолу, близко до вас, защото в противен случай той ще има дистанция и засилка да нанесе силни удари. Ако не може да се справите с това, веднага преминете към отворен гард (open guard), който да го държи далеч, на дистанция неподходяща за страйкинг.

HIGH GUARD
 

mma граплинг жиу житцу


High guard-а, също известен като crooked guard или climbing guard, изисква от вас да качите краката си до там, че да захванете поне едно от рамената на опонента. След като го направите, опонента ви е застрашен от armbar, triangle или промяна на позицията ви.

High guard-а може да се прави без голяма гъвкавост, за разлика от rubber guard-а, но е подобен на него, тъй като краката ви се използват за да държат опонента надолу. Това е добър гард за BJJ и MMA, защото е трудно за опонента ви да нанесе удари или да премина гарда, без да ви даде шанс за смяна на позицията или ключ.

RUBBER GUARD

mma граплинг жиу житцу


Rubber guard-а, демонстриран от Eddie Bravo, който е въвел този термин, е метод за придържане на опонента в разчупена позиция, чрез заключване на краката и стъпалата на висока позиция около неговия врат.

Това е ефективен гард в MMA, тъй като ограничава способността на опонента да нанася удари и защитава боеца, който го изпълнява. Използван е успешно от много MMA бойци, особено от Shinya Aoki, японската MMA звезда известен с граплинг уменията си. Гъвкавостта на хълбоците и краката е много важна за правилното прилагане на този гард и за избягване на контузии. Способността да докоснете носа си със стъпалата е може би минимум изискване за да прилагате тази техника. Ако може да сложите съпалата си зад главата си, тогава вероятно ще успеете да накарате опонента си да съжалява, че се е изправил срещу вас.

 LEGHOOK GUARD
 

mma граплинг жиу житцу


Leghook guard позицията е използвана от бойците в UFC няколко пъти, като запомнящо приложение остава изпълнението на Dean Lister, който по този начин напарви триъгълник на Alessio Sakara в UFC 60. Може да направите leghook guard когато опонента ви сложи ръка на тепиха; когато той направи това, веднага я захванете, като вдигнете крака си към рамото си, а след това хванете ръцете си, като захващате и главата му и собствения си крак.

Тази позиция държи стойката на опонента разчупена. В MMA състезанията или при самозащита, това е много важно, защото при такава позиция на опонента му е много трудно да използва ръцете си и да нанесе силни удари.

Главните атаки от тази позиция са omo plata и triganle choke; ако успеете да вдигнете другия си крак над рамото на опонента, триъгълника ви е готов.

SHAWN WILLIAMS GUARD

mma граплинг жиу житцу


Този гард носи името на черния колан под Renzo Gracie - Shawn Williams, който започва да използва тази позиция. Гардът много прилича на leghook guard, но при този двете ви ръце са преместени от едната страна на главата на опонента, вместо да правят кръг около нея, което прави по-трудно на противника ви да ви контра-атакува.
 

Спортни стоки от нашият MMA магазин


От тук най-известните атаки отново са omo plata и triangle choke, обикновено използвани в комбинация.

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Затворен гард

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Отворен гард

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Полу-гард


 

Автор: Stephan Kesting и Elliott Bayev, Снимки: Keith Haist
Превод: MMA-България.com, Публикувано в сп. Ultimate Grappling

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес