Зареждане

Какво да правите, когато наистина не можете да заспите

Какво да правите, когато наистина не можете да заспите
Публикувано на: Декември 21, 2023 в 07:04 ч
Сънят е основна част от живота. И за това има основателна причина. Когато нямате достатъчно количество и качество на съня, сте уязвими за редица проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия.

Дори ако правите всички правилни неща, за да си осигурите добър сън, включително редовни физически упражнения, спане по график, избягване на алкохола през нощта, спане на по-ниски температури и поддържане на тъмна и тиха стая, добрият сън понякога все още може да се окаже проблем. За щастие, това не винаги е сериозна причина за безпокойство.

Вижте също: 5 храни за по-добър сън

Случайното кексче или пропуснатото хранене са без значение. Ако някое от тях се превърне в нещо обичайно и редовно, това е смъртоносно. Същото важи и за съня. Сънят в наши дни не е толкова голям проблем.

По-голям проблем е стресът, който ние генерираме от мисълта за безсънието - или поне това състояние, в което понякога не можем да заспим толкова лесно, колкото ни се иска.


Все пак това не прави факта, че не можете да поспите, по-малко досаден. Ако имате проблеми, ето няколко неща, които трябва и не трябва да правите в момента.

Просто се наслаждавайте на почивката


Може да не мислите, че има смисъл просто да затворите очи и да легнете в леглото, дори ако сънят ви се изплъзва, но истината е, че почивката е изключително полезна от физическа и когнитивна гледна точка Почивката е начин просто да накарате тялото и ума си да се отпуснат.

Ако е невъзможно да не заспим, просто трябва да се освободим от това и да се чувстваме комфортно, когато сме будни в леглото. Няма от какво да се страхуваме. Също така трябва да премахнем думата "спане в безсъзнание" от списъка си с мисли, когато си лягаме. Ако нямате нищо против да сте в леглото, будни, да мислите, да медитирате, да се молите, да мислите за някоя готина мацка - значи всичко е наред.

Вижте също: 9 дихателни упражнения за по-добър сън

Стойте далеч от екраните


Разбираме, че ако се мятате и се въртите, а сънят все още не е дошъл, може да ви се прииска да посегнете към дистанционното на телевизора или да вземете телефона си за малко безсмислено скролване, за да убиете времето. Не го правете. Не бива да използвате никаква електроника или устройства с ярка светлина, тъй като светещата светлина, известна още като синя, може да попречи на съня още повече, като потиска производството на мелатонин - хормонът, който регулира циклите на сън и бодърстване.Използвайте леглото си само за сън


Една от най-големите грешки по време на сън: използването на леглото за нещо друго освен за сън. Влизайте в леглото само за да спите. Добре де, и за секс също. Ето какво - вмъкването между чаршафите трябва да е сигнал, че е време за сън. Ако правите други неща непосредствено преди лягане, независимо дали работите на лаптопа си или похапвате, мозъкът ви ще започне да свързва мястото за почивка с всичко друго, а не с това, за което е предназначено.

Вижте също: Тайните на бързото заспиване
 

Ставане от леглото


Независимо дали имате проблеми с унасянето в страната на сънищата в началото на нощта или с връщането към съня след събуждане посред нощ, може да е полезно да не сте в леглото толкова дълго. Няколко експерти казват, че ако сънят не настъпва след около 20 минути, станете, напуснете леглото и направете нещо релаксиращо, с ниска енергийна стойност и на слаба светлина, като четене, медитация или дълбоко дишане. И не гледайте часовника. Гледането на минутите и часовете може да повиши фактора на безпокойство и да удължи времето, необходимо за преминаване от бодърстване към сън.

Кога трябва да се върнете в леглото? Няма поставени времеви ограничения в тази ситуация. Това само засилва стреса. Върнете се в леглото, ако се почувствате сънливи. Ако не, останете до късно, колкото искате, и не се тревожете за това.


Нещото, което наистина трябва да запомните: Да си в леглото и да не заспиш веднага, или да се събудиш през нощта, не е ужасно. Дори не е трудно. Просто е. Това, което е трудно, е работата, която някои хора трябва да свършат, за да се измъкнат от този вид мислене. Повечето хора не искат да го направят. Те искат някакъв прост трик. Те не искат да изследват значението на безсънието... и не разбират факта, че то  в повечето случаи всъщност е просто страх - един допълнителен стрес, който ние си правим... а не истинска липса на сън и адекватна почивка.

Разгледайте и другите публикации на тема "сън" в нашия раздел със статии.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес