Зареждане

Риксън Грейси - Боецът удушил Чък Норис и направил 450 битки

Риксън Грейси - Боецът удушил Чък Норис и направил 450 битки
Публикувано на: Април 23, 2024 в 02:00 ч
Кланът Грейси са бащите на бразилското жиу-джицу, което го направи известно в ММА. Риксън е най-мистериозният боец от фамилията Грейси. Той не се би в UFC, за разлика от брат си Ройс, но се смята за най-добрият в семейството.

Риксън твърди, че е спечелил повече от 450 битки (официално само 11) и би победил Фьодор Емеляненко в Pride FC. Сега на 64 години Риксън се бори с болестта на Паркинсон и се готви да умре. Историята му е пълна с мистификация и величието на джиу-джицуто.

Риксън Грейси е роден в Рио де Жанейро през 1959 година. Баща му Елио ръководеше академия по джиу-джицу, където Грейси се биеше с всички желаещи. „Gracie Challenge“ е характеристика на клана: всеки може да дойде в залата и да предизвика.

Видеозаписи на битки се продаваха на касети, а непобедимостта на Грейси беше легендарна. Риксън тренира с баща си във фитнеса от детството си, а на 18 години получава черен колан. Той беше смятан за голям талант. Риксън се биеше агресивно, качваше се върху своите съперници и удвояваше ефективността на своите техники със силата, която липсваше на семейството му.

19-годишният Риксън се би за първи път във Vale Tudo (бразилския предшественик на MMA) през 1980 г. срещу Касемиро Нашименто Мартинс, известен като "Rey Zulu". Помните ли гиганта Zuluzinho, който беше победен от Фьодор Емеляненко през 2005 година ? Каземиро е неговият баща, но много по-атлетичен и опасен. Риксън припомни , че атлетизмът на Рей Зулу напомня на кон:

„Седях с приятели в съблекалнята, която беше обща за всички бойци. Аз бях с гръб към вратата. Изведнъж всички отвориха уста, поглеждайки към мен, сякаш беше влязъл призрак. Погледнах и видях, че Рей Зулу беше великан. Супер надарен физически, като кон. Това беше най-тежката битка в живота ми.", признава Грейси.

За съжаление видеото не е запазено, но Риксън описва битката в мемоарите си. Рей Зулу се втурнал в атака от първите секунди, за да хване Грейси за крака и да го свали на земята. Риксън се защитил и го ударил с коляно, като му избива зъба. Рей Зулу поклатил глава и се нахвърлил отново.

„Поех дълбоко дъх от страх, гонгът иззвъня и те ме бутнаха обратно на ринга. Отново бях там с този голям човек. Имах късмета да го хвана отзад и да го довърша със задушаване. Беше страхотно преживяване и оттогава винаги съм бил готов да умра в битка. Никога не съм се отказвал или смятал, че съм направил достатъчно. Ще помня това до края на дните си. Това преживяване ме направи това, което съм днес.", спомня си Грейси.

Четири години по-късно двамата направиха реванш. Рей се представи добре, но направи грешка и отново загуби със събмишън. Тази битка я има на запис. След като победи Рей Зулу, рекордът на Риксън беше 10 години без промяна. Той преподаваше джиу-джицу (от 1989 г. в САЩ) и правеше много спаринги. През 1993 г. той трябваше да се бие на първия турнир на UFC.


Бизнесменът Арт Дейви събра майстори от различни школи, за да определи най-добрия. Рорион Грейси се включи в организацията на турнира. Семейството вярваше, че Риксън, най-могъщият и умел в клана, трябва да се бие. Но Рорион избра кльощавия Ройс.

Той вярваше, че триумфът на боец с хилав външен вид ще прослави джиу-джицу. И така се случи - Ройс довърши трима опоненти през вечерта (включително огромния Кен Шамрок) и взе колана. Той  спечели UFC 4 през 1994 г. и стана най-успешният MMA боец на Грейси.

Победите на Ройс популяризират джиу-джицу в Съединените щати и доведоха стотици хора в залите на Грейси. Риксън не се би в UFC, но през 1994 г. той отиде в Япония за турнира Vale Tudo Japan. Той победи трима противници от различни школи за една вечер (дори представител на екзотичния Винг Чун), а година по-късно повтори успеха.

Тогава Грейси не знаеше, че победите на Ройс в UFC ще го превърнат в легенда, а японският триумф на Риксън ще бъде забравен. Въпреки че турнирите Vale Tudo бяха супер успешни в Япония и станаха основа за легендарния Pride FC.

„Никога през живота си не съм се състезавал в ММА, само във Vale Tudo. Бихме се без ограничения в рундове, докато някой не загуби. Нямаше друго правило за определяне на победителя. Нямаше съдия, който да вдигне нечия ръка.“, казва Риксън.

Грейси стана звезда в Япония, така че той се би на първия турнир на Pride FC през 1997 година. Той победи кечиста Нобухико Такада чрез събмишън и го повтори в реванш година по-късно. През 2000 г. Грейси завърши друг японски кечист, Масакацу Фунаки. Тук рекордът му свършва със скромните 11-0, всички победи бяха с приключване. Риксън е възмутен от рекорда си. Той уверява , че е спечелил поне 450 битки.

„Всеки семинар, който провеждах по онова време, завършваше със спаринг с всички. Във всеки турнир, в който участвах след 18-ия си рожден ден, печелех всяка среща. Никога не съм губил на турнири по самбо в Бразилия и САЩ. Имах улични битки с момчета, които бяха наистина яки, професионалисти. Имах улични битки със сърфисти. 

Битки с момчетата от Luta Livre, турнири по джиу-джицу, семинари - всеки път, когато се изправях срещу опонент, той се отказваше. Никога не съм печелил по точки. Ако броите много повърхностно, тогава това са поне 450 битки, така че наричам това мой рекорд. Можете да удвоите броя и хората трудно ще го отрекат. Ако сте го виждали, значи сте го виждали. За съжаление тогава нямаше YouTube.”, споделя Риксън.

Проблемът с Риксън е, че той не се би в ММА, когато стана популярен. Цялата му кариера включва две битки със Zulu в Бразилия, еднодневни турнири Vale Tudo в Япония и битки с борци в Pride FC. В Япония на Риксън бяха предложени милиони за битки на върховете. Но той отказа и не пожела да се бие с Марк Кер или победителя от UFC 7 Марко Руас.

Много опоненти си спомнят, че Грейси промени правилата точно преди битката. Най-често - забрана за удари със свити юмруци, глава и лакти. Следователно възможностите на Риксън в ММА са под въпрос. Някои хора му се смееха, други го смятаха за луд.

Вандерлей Силва каза, че Грейси „живее във фантастичен свят“. Дори Хелио Грейси призна, че синът му е сгрешил:

„Той използва тренировки и аматьорски битки, за да получи число над 400. Ако преброя такива битки, щях да имам повече от милион.“

Риксън се готвеше за битка с Казуши Сакураба, който успя да победи 4-ма от клана Грейси. За съжаление през 2001 година синът му Роксън почина, което принуди Риксън да се откаже от битката със Сакураба. Той никога повече не се би на високо ниво след този момент. Грейси беше разведен и страдаше от депресия. След като срещна втората си съпруга Касия, той се възстанови, но загубата на сина му изглеждаше непоносима.

В трудни моменти Риксън беше подкрепен от бащата на Елио, с когото бяха в конфликт.

От детството Риксън искаше да се премести в Съединените щати, за да забогатее и да стане известен. Той отиде в Лос Анджелис през 1989 г., за да помогне на Рорион и да преподава в неговата фитнес зала. Тогава американците бяха очаровани от Брус Лий, карате и кунг-фу. Но те бързо осъзнаха, че каратеките изглеждаха по-добре на екрана, отколкото в реална битка. Грейси лесно ги победиха в спаринг и това зарадва американците.

На семинарите на Грейси той подреждаше черни колани и се биеше с всеки поред, побеждавайки всички. Чък Норис дойде на един от семинарите и беше лесно удушен от Грейси:

„Излязох срещу Риксън и изглеждаше така, сякаш това беше първата тренировка в живота ми. Той просто си играеше с мен.", признава си Норис.


Риксън вече е пенсионер. Преди няколко години той забеляза треперене на ръката си, а лекарите го диагностицираха болестта на Паркинсон. Той причинява смъртта на важни нервни клетки, намалявайки двигателните умения с течение на времето. Много хора познават болестта от Мохамед Али.
Без лечение се предвижда, че хората с Паркинсон могат да станат неспособни да се движат в рамките на 10 години. 

Риксън сравнява болестта с неканен гост, който седи на пътническата седалка в кола и отказва да мълчи:

„Сложих Паркинсон в багажника. Не ме е страх от смъртта, всички ще умрат. Но отказването не е приемлив вариант. Ако бях диагностициран на 17 години, може би щеше да е трудно. Не знаех много за живота, не знаех какъв съм. Но сега направих толкова много. Аз знам кой съм. Сега трябва да укротя болестта на Паркинсон. Не е радостна новина, но мога да се справя."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес