Зареждане

7 неща, които не знаете за Bruce Lee

7 неща, които не знаете за Bruce Lee
Публикувано на: Февруари 1, 2017 в 07:00 ч
 
Bruce Lee завинаги ще остане не само един от най-популярните актьори на всички времена, но и един от най-известните и уважавани майстори на бойните изкуства.


Той е създател на изкуството Jeet Kune Do, като е с водеща роля за популяризацията на бойните изкуства в света на киното. А и не само в него. Приживе, а и след смъртта си през 1973 година, Bruce Lee е истинска икона за милиони хора по цялото земно кълбо, вдъхновявайки ги самите те да се занимават с бойни изкуства и да следват стъпките му.

Макар и да е роден в Сан Франциско, Bruce Lee расте в Хонконг, където и в крайна сметка умира на 32-годишна възраст. Той е изкусен майстор на бойните изкуства, а актьорският му талант му позволява да пренесе тази своя страст и на големия екран.

И макар за личността на Bruce Lee да знаем много, сигурни сме, че има неща, които не са ви били известни за него. Ето и седем интересни факта, свързани с живота на Bruce Lee:


1. Бил е любител на огнестрелните оръжия и е носил със себе си пистолет


Макар и да е един от най-популярните майстори на бойни изкуства в историята, Bruce Lee е бил известен и като страстен любител на огнестрелните оръжия.

Неговият трети ученик в Америка - Skip Ellsworth, заедно с LeRoy Garcia, учат Bruce как да стреля с пистолет, револвер, пушка и помпа. И как да управлява автомобил.

“Преотстъпих на Bruce един от моите пистолети - много малък и направо античен Colt. 25-и калибър. Той го носеше със себе си в продължение на поне няколко години”, спомня си Ellsworth.

Приятелят на Lee и негов ученик Jesse Glover също потвърждава, че Bruce е имал афинитет към оръжията. Самият Bruce Lee потвърждава това в интервю в шоуто на Pierre Berton.

“В днешно време ти не се разхождаш наоколо, удряйки или ритайки хората. Защото ако извадиш пистолет, това е - не ми пука колко си добър, просто си свършен”.

Тази сцена от “Enter the Dragon” също дава поглед над неговото отношение към оръжията:2. Bruce Lee дава първата роля на Chuck Norris в киното


Bruce Lee е причината, поради която Chuck Norris получава шанса да се снима в киното. Именно Lee осигурява първата роля на Norris, но не - не става дума за култовата сцена в Колизеума от лентата Way of the Dragon.

Първата роля на Chuck Norris в киното е във филма The Wrecking Crew от 1968 година, в който Bruce Lee изпълнява ролята на координатор по каскадите.


Chuck Norris не е единственият човек, работил с Bruce Lee, който в последствие ще се превърне в звезда. Такива са още Jackie Chan, Yuen Biao и Sammo Hung.


3. TIME го определя като един от стоте най-влиятелните хора на 20-и век


През 1999 година авторитетното списание TIME публикува своя класация със стоте най-влиятелни и важни личности на 20-и век. В класацията попада и Bruce Lee, който заема място до ключова историческа фигура като Владимир Ленин.Ето какво пише TIME за Bruce Lee:

“Това не бе добър век за китайците. След като те доминираха в голяма част от последните два милениума по отношение на науката и философията, през последните 100 години те бяха нападани, разделяни и порицавани от Запада. И нека го признаем - тази работа с комунизма също не работи особено добре.

Но през 1959 година едно ниско и слабо 18-годишно момче пътува от Хонконг до Америка, обявявайки себе си за John Wayne, James Dean, Charles Atlas и младежа, който ви срита задника в гимназията. В момент, в който в Америка все още гледаха на китайците като на нищо повече от прислужници и хора, работещи по ЖП линиите, Bruce Lee бе Clark Kent, който нямаше нужда да се преоблича.

Той е патронът на култа към тялото: почти мистичното вярване, че имаме силата да преодолем всяко препятствие, единствено ако посветим себе си на правилната комбинация от упражнения, диета, медитация и тренировки с тежести. Че със силата на нашата воля, ние можем да изградим себе си като полубожества.”


4. Bruce Lee се ражда с женско име


Ако искате вярвайте, но един от най-силно създаващите респект мъже на 20-и век се ражда с женско име.

Неговата майка Grace го кръщава с женското име Li Jun Fan, като това е нейният начин да го предпази от злите духове, които тя е вярвала, че преследват мъжките рожби. За да усложни допълнително тяхната задача, тя пробива едно от ушите на Bruce.

Едва ли обаче са много хората, които биха си позволили да се присмеят на Bruce Lee за тази любопитна подробност от неговия живот.


5. Той става майстор на бойните изкуства, въпреки физическите си недостатъци


Bruce Lee е определян като самото физическо съвършенство, като милиони хора и до днес го считат за свой еталон в това отношение. Самият той обаче споделя, че тялото му далеч не е толкова перфектно, колкото вероятно всички ние си мислим. Той обаче е намерил начин да превърне недостатъците си в предимство.

“Ще ви кажа нещо, което малко хора знаят”, споделя Lee приживе. “Аз се превърнах в боец, въпреки моите физически ограничения”.

“Вероятно вие не знаете това, но моят ляв крак е по-къс от десния. Този факт определи и най-добрата стойка за мен - с десния крак като водещ. Тогава открих, че понеже десният ми крак е по-дълъг от левия, това ми осигурява предимство при определени типове ритници”.

“Също така, аз нося контактни лещи. Още от дете съм късоглед, което означаваше, че когато не нося очила, имах трудности да следя опонента си, ако той не се намира в близост до мен. Стартирах с Wing-Chun, защото това бе идеалната техника за бой от близка дистанция. Приех моите ограничения и си извадих ползи от тях. Трябва да се научите да правите това. Казвате, че ви трябва дълга загрявка, за да направите висок ритник. Но дали изобщо е нужно да ритате толкова високо? Фактите са такива, че доскоро майсторите на бойни изкуства рядко са отправяли ритници над височината на коляното. Високите ритници са най-вече нещо за шоуто. Усъвършенствайте своите ритници на нивото на китката и те ще бъдат толкова плашещи, че никога няма да имате нуждата да ритате по-високо. Вместо да се опитвате да правите всичко, усъвършенствайте нещата, които ви се отдават.”

Вероятно не знаете, но през 1963 година Bruce Lee не успява да изкара съвсем базови тренировъчни режими на американската армия, именно заради слабото си зрение.


6. Говори често за водата, но се страхува от нея


Bruce Leе е бил почитател на възможно най-големия реализъм по отношение на тренировките. Той често е повтарял кредото “ако искаш да се научиш да плуваш, трябва да скочиш във водата”.

Спарингите на Bruce Lee са били изключително тежки и сериозни, което по това време не е било особено често срещано. Повечето бойци са смятали, че не бива да рискуват да се наранят, практикувайки уменията си в пълна степен.

Любопитното е, че по-малкият брат на Bruce Robert и неговата сестра Phoebe разкриват, че въпреки честото споменаване на водата в неговата философия, Bruce Lee я е мразил и не е умеел да плува.


7. Първото бойно изкуство на Bruce Lee е Tai Chi


Няма спор - Bruce Lee е един от най-влиятелните бойци в историята. Той винаги е бил известен и със своя безмилостен страйкинг, а за любовта му към сериозните и тежки спаринги вече споменахме. Любопитно е обаче, че първото бойно изкуство на Bruce Lee е било медитационното Tai Chi.

Bruce научава Tai Chi от своя баща. Много години след това, в телевизионно шоу Bruce Lee е предизвикан от майстор на Tai Chi да го бутне от позиция, от която наглед това би било невъзможно.

Lee поваля майстора с удар.

“Аз не бутам”, казва той. “Аз удрям”.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес