Най-големият сайт за бойни спортове

       

Топ 6 на най-популярните майстори на бойни изкуства в киното

Топ 6 на най-популярните майстори на бойни изкуства в киното
Публикувано на: Юни 6, 2016 в 10:10 ч
 
Не от днес царува тенденция хората, владеещи бойни изкуства, да получават шанса да се снимат в киното. Някои от много популярните екшън филми включват бойци, превърнали се в актьори, с което те са добили и световна популярност.

Предлагаме ви шест примера за популярни кино актьори, които в същото време съвсем сериозно владеят и се занимават с бойни изкуства.
 
6. Jean-Claude Van Damme

 
Jean-Claude Van Damme започва да тренира шотокан карате на десетгодишна възраст в родината си Белгия. На 18 той вече е притежател на черен колан, като също така използва вдигането на тежести и балета като добавка към своето обучение в бойните изкуства.

Van Damme се състезава активно като каратист и е член на националния отбор на Белгия, който през 1979 година печели европейската титла. Белгиецът има в актива си едва четири загуби като професионален каратист.

През 1984 година Van Damme започва да се снима в киното, а през 1988 ролята му в Bloodsport го превръща окончателно в звезда. В следващите две години той се снима и в други две култови ленти - Kickboxer и Lionheart. Белгиецът продължава да играе и до днес, като през август трябва да излезе и продължение на Kickboxer.


5. Chuck Norris

Макар и да е познат най-вече заради безкрайните вицове и шеги, свързани с неговото име, Chuck Norris е изключително успешен телевизионен и филмов актьор, притежаващ завидни успехи и в бойните изкуства. Norris започва да тренира бойни изкуства на 18-годишна възраст, като основната му дисциплина е Tang Soo Do, където той успява да достигне до черен колан. В началото на 60-те години Norris участва и в международни състезания по карате.

С времето той овладява и други изкуства, сред които таекуон-до, където се превръща в първият човек от Запада, успял да достигне осма степен черен колан. Norris има и черен колан по Gracie Jiu-Jitsu.

През 1972 година той започва да се снима в киното, като първата му известна роля е като опонент на легендата Bruce Lee във филма Way of the Dragon. 


4. Jet Li

Jet Li е бивш шампион по Wushu, който в последствие се превръща в кино звезда. Li започва да тренира Wushu на осемгодишна възраст, като набързо успява да спечели впечатляващите 15 златни медала в дисциплината, състезавайки се срещу възрастни опоненти. Той тренира и различни други китайски бойни изкуства, с които обогатява уменията си.

През 1982 година Jet Li навлиза в киното, първоначално в родината си Китай, а след това и в Хонконг. В Китай той успява да се наложи като успешен актьор, но истинската слава пристига за него с ролята му в Lethal Weapon 4, който го поставя и на американската карта. Първата му главна роля е в Romeo Must Die през 2000 година, като Jet Li продължава да се снима и до днес в различни проекти.
 

3. Steven Seagal

Steven Seagal започва да тренира бойни изкуства на 13-годишна възраст, като първо той изучава шотокан карате, а след това се насочва и към айкидо. В айкидото Seagal достига до седми дан черен колан, като освен това притежава черни колани в карате, джудо и кендо.

Seagal добива популярност и в ММА средите, когато става ясно, че при него тренират имена като Anderson Silva и Lyoto Machida, които успяват да подобрят предните си ритници под негово ръководство, според техните собствени думи.

Започва да се снима в киното през 1998 година, като най-популярни са първите му филми, сред които Above the Law, Hard to Kill, Marked to Death и Under Siege. Продължава да се снима и до днес.
 

2. Bruce Lee

Bruce Lee е човекът, който пренесе бойните изкуства в Холивуд. Той завинаги ще остане в историята като един от най-влиятелните майстори на бойните изкуства за всички времена.

Lee започва да тренира на 16-годишна възраст, посвещавайки се на Wing Chun, но две години по-късно се мести в САЩ. През 1959 година започва и да преподава бойни изкуства, като дори създава собствен стил - Jun Fan Gung Fu, което, общо взето, е негова лична интерпретация на Wing Chun.

Bruce Lee е популярен и със своите лицеви опори с два пръста, както и с движението "one-inch punch". През 1967 година той развива Jeet Kune Do, желаейки да създаде система, която подчертава употребата на практичност, гъвкавост, бързина и ефективност.

Lee започва да се снима в Китай в началото на 40-те години на миналия век, а славата му в САЩ идва с ролята му нa Kato в ТВ сериите за Batman и Green Hornet. Неговата последна роля е и най-популярната му - тази в Enter the Dragon, който и до днес е считан за един от най-култовите филми, свързани с бойните изкуства.
 


1. Jackie Chan


Може би най-популярният актьор, свързан с бойните изкуства в световен мащаб. Неговите филми надхвърлят печалби от 1.5 милиарда долара.

Chan започва кариерата си в бойните изкуства на млада възраст, изучавайки Wing Chun и Kung Fu. Той е познат и със своя акробатичен стил. Притежава черен колан в Hapkido, като освен това тренира карате, джудо, таекуон-до и Jeet Kune Do.

Започва да се снима в киното през 1962 година, когато е все още дете, като в кариерата си има вече над 120 филма, включително 43 като продуцент и 17 като режисьор.

Jackie Chan е най-популярен с участието си в холивудски продукции, можещи да се похвалят със сериозни успехи в световния бокс офис. Пример за такива са Rush Hour и Kung Fu Panda.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Пет малко известни факта за Jet Li

Пет малко известни факта за Jet Li
Или неща, които не знаехме за един от любимите ни екшън герои.
Статии » юли 28, 2016 (0)
цялата статия

7 неща, които не знаете за Bruce Lee

7 неща, които не знаете за Bruce Lee
Bruce Lee е сред големите легенди на бойните изкуства, но знаехте ли тези неща за него?
Статии » февруари 1, 2017 (1)
цялата статия
Мнения в Facebook