Зареждане

Топ 6 на най-популярните майстори на бойни изкуства в киното

Топ 6 на най-популярните майстори на бойни изкуства в киното
Публикувано на: Юни 6, 2016 в 10:10 ч
 
Не от днес царува тенденция хората, владеещи бойни изкуства, да получават шанса да се снимат в киното. Някои от много популярните екшън филми включват бойци, превърнали се в актьори, с което те са добили и световна популярност.

Предлагаме ви шест примера за популярни кино актьори, които в същото време съвсем сериозно владеят и се занимават с бойни изкуства.
 
6. Jean-Claude Van Damme

 
Jean-Claude Van Damme започва да тренира шотокан карате на десетгодишна възраст в родината си Белгия. На 18 той вече е притежател на черен колан, като също така използва вдигането на тежести и балета като добавка към своето обучение в бойните изкуства.

Van Damme се състезава активно като каратист и е член на националния отбор на Белгия, който през 1979 година печели европейската титла. Белгиецът има в актива си едва четири загуби като професионален каратист.

През 1984 година Van Damme започва да се снима в киното, а през 1988 ролята му в Bloodsport го превръща окончателно в звезда. В следващите две години той се снима и в други две култови ленти - Kickboxer и Lionheart. Белгиецът продължава да играе и до днес, като през август трябва да излезе и продължение на Kickboxer. 


 5. Chuck Norris

Макар и да е познат най-вече заради безкрайните вицове и шеги, свързани с неговото име, Chuck Norris е изключително успешен телевизионен и филмов актьор, притежаващ завидни успехи и в бойните изкуства. Norris започва да тренира бойни изкуства на 18-годишна възраст, като основната му дисциплина е Tang Soo Do, където той успява да достигне до черен колан. В началото на 60-те години Norris участва и в международни състезания по карате.

С времето той овладява и други изкуства, сред които таекуон-до, където се превръща в първият човек от Запада, успял да достигне осма степен черен колан. Norris има и черен колан по Gracie Jiu-Jitsu.

През 1972 година той започва да се снима в киното, като първата му известна роля е като опонент на легендата Bruce Lee във филма Way of the Dragon. 


4. Jet Li

Jet Li е бивш шампион по Wushu, който в последствие се превръща в кино звезда. Li започва да тренира Wushu на осемгодишна възраст, като набързо успява да спечели впечатляващите 15 златни медала в дисциплината, състезавайки се срещу възрастни опоненти. Той тренира и различни други китайски бойни изкуства, с които обогатява уменията си.

През 1982 година Jet Li навлиза в киното, първоначално в родината си Китай, а след това и в Хонконг. В Китай той успява да се наложи като успешен актьор, но истинската слава пристига за него с ролята му в Lethal Weapon 4, който го поставя и на американската карта. Първата му главна роля е в Romeo Must Die през 2000 година, като Jet Li продължава да се снима и до днес в различни проекти.
 

3. Steven Seagal

Steven Seagal започва да тренира бойни изкуства на 13-годишна възраст, като първо той изучава шотокан карате, а след това се насочва и към айкидо. В айкидото Seagal достига до седми дан черен колан, като освен това притежава черни колани в карате, джудо и кендо.

Seagal добива популярност и в ММА средите, когато става ясно, че при него тренират имена като Anderson Silva и Lyoto Machida, които успяват да подобрят предните си ритници под негово ръководство, според техните собствени думи.

Започва да се снима в киното през 1998 година, като най-популярни са първите му филми, сред които Above the Law, Hard to Kill, Marked to Death и Under Siege. Продължава да се снима и до днес.
 

2. Bruce Lee

Bruce Lee е човекът, който пренесе бойните изкуства в Холивуд. Той завинаги ще остане в историята като един от най-влиятелните майстори на бойните изкуства за всички времена.

Lee започва да тренира на 16-годишна възраст, посвещавайки се на Wing Chun, но две години по-късно се мести в САЩ. През 1959 година започва и да преподава бойни изкуства, като дори създава собствен стил - Jun Fan Gung Fu, което, общо взето, е негова лична интерпретация на Wing Chun.

Bruce Lee е популярен и със своите лицеви опори с два пръста, както и с движението "one-inch punch". През 1967 година той развива Jeet Kune Do, желаейки да създаде система, която подчертава употребата на практичност, гъвкавост, бързина и ефективност.

Lee започва да се снима в Китай в началото на 40-те години на миналия век, а славата му в САЩ идва с ролята му нa Kato в ТВ сериите за Batman и Green Hornet. Неговата последна роля е и най-популярната му - тази в Enter the Dragon, който и до днес е считан за един от най-култовите филми, свързани с бойните изкуства.
 


 1. Jackie Chan


Може би най-популярният актьор, свързан с бойните изкуства в световен мащаб. Неговите филми надхвърлят печалби от 1.5 милиарда долара.

Chan започва кариерата си в бойните изкуства на млада възраст, изучавайки Wing Chun и Kung Fu. Той е познат и със своя акробатичен стил. Притежава черен колан в Hapkido, като освен това тренира карате, джудо, таекуон-до и Jeet Kune Do.

Започва да се снима в киното през 1962 година, когато е все още дете, като в кариерата си има вече над 120 филма, включително 43 като продуцент и 17 като режисьор.

Jackie Chan е най-популярен с участието си в холивудски продукции, можещи да се похвалят със сериозни успехи в световния бокс офис. Пример за такива са Rush Hour и Kung Fu Panda.
 


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес