Зареждане

Хранене след тренировка

Хранене след тренировка
Публикувано на: Март 17, 2011 в 10:10 ч
Снимка: pixabay.com

Първият час след тренировка се смята за "златния час" на тялото. По това време след тренировка гликогенните запаси са празни, а ензимите, които преобразуват глюкоза в гликоген с в такова състояние, че насочват захарта (глюкозата) директно в мускулите, за да наваксат изгубения гликогенен запас. След тренировъчното хранене или напитка са също така важни за да се набавят и течностите, които са изгубени при потенето. Според Джой Байер, автор на "Total Nutrition", захранването на гликогенния запас, течностите и калия трябва да започне до 30 минути след тренировка.

Храни за след тренировка

1. Богатите на въглехидрати храни като пълнозърнестия хляб, плодове, кафяв ориз, картофи, спагети са много важни за попълването на гликогенния запас след тренировка. Американския колеж по спорта медицина препоръчва 50-100 грама въглехидрати в храненето след тренировка.

2. Чистият протеин като пилешките гърди, пуешките гърди или риба тон помага на тялото да възстанови мускулната тъкан, която е била травмирана по време на тренировката, а и улесняват хидратацията на мускулите.

3. Богатите на калий храни, като банани, картофи и стафиди, помагат да се попълни липсата на минерала, загубен при потенето.

4. Течностите като фреш от плодове, супа или сочни плодове (като диня, портокали, грозде) помагат на тялото да се хидратира след тренировки.

5. Пиенето на вода след тренировки е много важно. Тогава е добре да се приема по литър вода на всеки изгубен килограм от тренировката. За да прецените точно от колко вода се нуждаете, претеглете се преди и след тренировка.


Примерни храни за след тренировка

Две филийки пълнозърнест хляб, 100 гр чист протеин (пилешки гърди) и зеленчуци
Пилешки гърди с кафяв ориз или паста и малко задушени зеленчуци
Печен картоф с малко обезмаслен кашкавал и плодове
Земелче с фъстъчено масло

Напитки за след тренировка

Тези, които имат проблеми с приема на твърда храна след тренировка, могат да пробват спорните напитки, които са конструирани така, че да възстановят гликогена и загубените течности. Може да си купите готови такива или да си направите, ето и пример - 1 лъжица суроватъчен протеин на прах, един банан, малко обезмаслено мляко или соево мляко, като това го смелите в блендер.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес